Како Ружица Сокић кроз фондацију и даље живи

За викенд је глумица Јована Стојиљковић добила награду за изузетан допринос позоришној и филмској уметности, коју четврту годину заредом додељује Фондација Ружице Сокић. Били смо у стану у коме се чувају успомене на ову славну глумицу.

Ружица је и даље у сваком кутку стана. Њене фотографије, награде, слике и младалачка радост. Супруг Мирослав Лукић чува све успомене. Фондацију је основао да би се нараштаји који долазе упознали са оним што је Ружица радила и значила.

„То је оно што је проблем свих глумаца односно свих оних чија уметност је у даху која траје само док су они ту, то су музичари, то су глумци, лица која своју уметност исказују собом“, каже Мирослав Лукић.

Ружица је волела младост, волела је да се дружи са млађим колегиницама. Волела је да помогне и увек је њихову радост осећала као своју.

„Знајући пробеме младих по сопственом искуству она је увек желела да се тим младима нађе. И онда смо се ми решили да се оградимо само на младе глумице и да њих подржимо“, објашњава Лукић.

Била је велика глумица, а ситне ствари су је увесељавале. Добила је награду за животно дело Добричин прстен, али највише је волела када на улици од обичних људи добије похвалу.

Фондација четврту годину заредом додељује награду за изузетан допринос позоришној и филмској уметности, коју је ове године добила млада глумица Јована Стојиљковић. Први пут ове године фондацију подржава Министарство културе и информисања Републике Србије. Ипак, новца никад нема довољно.

„Ми увек имамо планове, само немамо оног што је потребно за њих, а ако тога буде било, онда ће и наши планови бити мало шири“, истиче Лукић.

Једну жељу је имала Ружица – да се не заборави. Ни она ни њене улоге. Време показује да јој се жеља испунила.

број коментара 0 Пошаљи коментар