Шест ствари које треба да знате о „леденом изазову“

Преминуо је Пит Фрејтс, једно од најпрепознатљивијих лица кампање „ледени изазов“ (Ice Bucket Challenge), сензације која је 2014. године преплавила интернет и прикупила више од 220 милиона долара за истраживање амиотрофичне латералне склерозе (АЛС).

Амиотрофична латерална склероза (АЛС), познатија као „Лу Герингова болест“, названа по славном играчу бејзбола коме је дијагностикована 1939. године, тешка је и најчешће смртоносна неуролошка болест, која захвата готово све мишиће тела, те оболелог на крају оставља потпуно непокретног, али и сасвим свесног свог стања.

И Пит Фрејтс је био бејзбол играч. Имао је 27 година када је повредио зглоб на утакмици и тада је сазнао да болује од ове неизлечиве болести.

Није клонуо духом, већ је покушао да подигне свест о овој болести, али и да прикупи новац за изучавање и проналажење лека, па је тако и настао чувени „ледени изазов“.

Исте године када је сазнао да болује од АЛС-а Пит се оженио, а две године касније добио је и ћерку.

Око 17 милиона људи из целог света учетвовало је у овом изазову. У кофи је требало да буде најмање једна четвртина леда. Једини начин да се докаже учешће је видео-снимак који ће бити објављен на друштвеним мрежама.

Они који се полију кофом ледене воде имају право да позову троје људи да се у следећа 24 сата и сами полију или да донирају новац. Или и једно и друго.

Многе јавне личности, глумаци, политичари и спортисти, нису одолели овом забавном, а уједно и хуманом изазову. Леденом водом су се полили и некадашњи председник Сједињених Држава, Џорџ Буш млађи, и садашњи председник, Доналд Трамп.

Иако је мотивација за поливање водом код многих учесника била дискутабилна, и мада су многи ову акцију назвали неукусним циркусом, то је донело тридесет пута више новца за истраживање АЛС-а.

Поливање леденом водом у хуманитарне сврхе стигло је и до Србије у којој у сваком тренутку има око 150 пацијената оболелих од ове тешке болести.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 11. дец 2019, 14:48) - anonymous [нерегистровани]

Zašto je čovečanstvu neophodna veštačka inteligencija?

Zato što čovečanstvo postaje sve gluplje i gluplje!
Imao sam dragog komšiju koji je svake nedelje išao na duge šetnje u planinu. Vraćao se umoran ali zadovoljan. Imao je odlično zdravlje i kondiciju. Jedne jeseni, nakon povratka otišao je da se istušira. Odlučio je da se tušira hladnom vodom jer je čuo da j to zdravo. Nedugo zatim dobio je upalu kičmene moždine. Dugotrajno lečenje, zatim kolica, pa celosna nepokretnost i na kraju - smrt. Ovo je živa istina, koja me je tada duboko potresla, a uvek me natera na duboko razmišljanje o inteligenciji - čoveka.

(среда, 11. дец 2019, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

Postoji samo jedna stvar...

… koju bi trebalo da znate o "ledenom izazovu": ljudi su i ranije dolazili na ovako glupe ideje, a i ubuduće će...