Преминуо Керол Спини, творац најпознатијих ликова „Улице Сезам“

Амерички луткар Керол Спини, познат по ликовима Биг Бирда и Оскара Грауча, ликова у телевизијској дечјој емисији „Улица Сезам“ преминуо је у 85. години.

Легендарни луткар, Керол Спини, је био познат по својој љубазности и оптимизму, а свету је даровао два најзначајнија лика која су гледаоци широм света обожавали.

Улица Сезам је била популарна током седамдесетих и осамдесетих година 20. века широм света, позната по квалитетним образовним садржајима и популарним Мапетовим луткама које се у њој појављују.

Керол Спини се пензионисао 2018. године, а изглед Биг Бирда и Оскара Грауча је сам осмислио и озвучио од почетка емитовања Улице Сезам, 1969. године.

Преминуо је у породичној кући у Конектикату, а дуже време се борио с дистонијом, озбиљним обољењем мишића.

Биг Бирд, огромна, чупава жута птица, добила је своју звезду на холивудском Булевару славних, њен лик је овековечен и на поштанској марки, а 2000. године Конгресна библиотека јој је доделила титулу „живе легенде“.

„Керол је био уметнички геније чији је романтичарски поглед на свет помогао у обликовању и дефинисању 'Улице Сезам' од њених најранијих дана 1969. године све до данас“, наведено је у саопштењу за медије.

број коментара 0 Пошаљи коментар