Гитарама против климатских промена

Дејвид Гилмор, гитариста и певач „Пинк Флојда“ продао је 127 гитара из своје колекције за више од 21 милион долара. Новац са ове добротворне аукције одржане у Њујорку, намењен је борби против климатских промена.

Аукција је трајала осам сати и имала је понуђаче из 66 земаља широм света, саопштила је британска аукцијска кућа „Кристи“ која је водила продају.

Гилмор је дан пре аукције открио да ће сав новац од продаје бити усмерен за спречавање климатских промена, односно за светску организацију „Клајент ерт“ (ClientEearth).

Гитара „Фендер Стратокастер“ из 1969. године коју је Гилмор користио на снимању албума The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here и The Wall, популарни „Црни Страт“, продата је за невероватних 3,3 милиона долара, што је нови светски рекорд за једну гитару продату на аукцији.

И друге две Гилморове гитаре су премашиле милионске износе. „Стратокастер“ из 1954. године са златним деловима и серијским бројем 0001, продат је за 1,8 милиона долара, а „Мартин Д-35“ из 1969. године с којом је Гилмор створио највише песама, продат је за више од милион долара.

Црвени „Страт“ из 1984. године који је важио за Гилморову главну гитару између 1988. и 2005. године, продат је за 615 хиљада долара, а дванаестожичани „Мартин Д-12 28“, коју је користио у песмама Wish You Were Here и Hey You, за 531 хиљаду.

На аукцији је такође, постављен нови рекорд цене „Гибсон Лес Пол“ модела из 1955. године на којем је Гилмоур свирао соло за Another Brick in the Wall, Part 2.

„Глобална климатска криза највећи је изазов с којим ће се човечанство икада суочити и за неколико година учинци глобалног загревања ће бити неповратни. Надам се да ће продаја ових гитара помоћи 'Клајент ерту' у њиховој намери да искористе закон и доведу до стварних промена. Потребан нам је цивилизован свет за све наше унуке у којем ће се на овим гитарама свирати и певати песме“, навео је Гилмор.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 22. јун 2019, 14:42) - anonymous [нерегистровани]

VELIKI ZNAK "?"

Hvala na savrsenstvu i novom uticaju, koji je doneo u PF, zamenivsi svojeg druga Sida Bareta (vise nije znao za sebe od silnih droga), ali na zzalost, ova aukcija je ili, neka prevara, ili je neko ostao bez kinte... Prema velicini nase planete, cela populacija je kap u okeanu i nema sanse da je globalno zagadjivanje delo coveka! Najveci zagadjivaci su vulkani, pa divlje i domace zzivotinje, pa tek onda covek! Ako trazzimo pravi razlog u tzv. "globalnom zagrejavanju". trazzite ga u fizickoj geografiji u takozvanom "vatrenom krugu", gde su se u kratkom periodu desila 4 zemljotresa od 9 stepeni po Rihteru i oni su izazvali pomeranje Zemljine ose. Ko mozze da mi objasni, da je u "suncanoj" Kaliforniji je moralo da se pali grejanje cak do 15. maja... meni to vise lici na pocetak ledenog doba!? Dzon Lenon je rekao svojevremenom menadzeru da se ne bavi muzikom, zato sto je on bio zaduzzen za to, e tako isto preporucujem Gospodinu Dejv Gilmoru da se iskljucivo bavi onim, zasta mu je Bog dao sve moguce talente!