Шест ствари које морате знати о концерту на Алтамонту

На данашњи дан пре 50 година, док је Мик Џегер на прашњавом тркалишту Алтамонт у Калифорнији певао "Under my thumb", мислећи да је цео свет под палцем његовог ега, људска природа је показала да није баждарена за мир и љубав, филозофија хипи покрета је остала без упоришта у реалности, а многи су једва дочекали да прогласе њен крај. Ово је шест ствари које морате знати о концерту у Алтамонту.

Западни Вудсток

Те 1969. године, Ролинг стонси су били на турнеји по САД, а новинари су их оптуживали да су карте за наступе прескупе. Као знак добре воље, одлучили су да одрже бесплатан концерт у Сан Франциску, посматрајући га и као изазов да засене Вудсток, који је одржан само четири месеца раније.

Изнуђено решење

Локалне власти нису биле партнерски настројене, а власници погодних приватних поседа желели су непристојно много да зараде на Стонсима, па је концерт после неколико изјаловљених покушаја заказан на импровизованом земљаном тркалишту Алтамонт, 70 километара од Сан Франциска, са оронулим трибиницама и дрвеном коментаторском кабином.

Паклено обезбеђење

На предлог чланова бенда Грејтфул дед, задовољан њиховим опаким изгледом и интригантном репутацијом, Џегер је као обезбеђење испред бине унајмио чланове мото-банде Анђели пакла, уз обећање да ће им платити у неограниченим количинама пива. Анђели су око поднева дојахали на својим моторима, пробијајући се бахато и необазриво кроз око 350.000 окупљених људи.

Туче на све стране

Целодневни програм пре Стонса приредили су Сантана, Џеферсон ерплејн, Флајинг бурито брадерс, Крозби, Стилс, Неш и Јанг... Дроге није недостајало, а Анђели су били све пијанији и нервознији. Туче су севале на све стране, а припадници банде нису штедели ни извођаче, па је певач Марти Балин свирку Џеферсон ерплејна завршио у несвести. Када су сазнали шта се догодило, чланови групе Грејтфул дед су се уместо на бину попели у хеликоптер и напустили Алтамонт.

Смрт Мередита Хантера

Пало је вече, Стонси су засвирали, а колективна хистерија је измицала контроли. Многи су покушавали да се пробију до бине, а Анђели нису бирали методе да их врате у масу. Када је тамнопути Мередит Хантер, у зеленом оделу са шеширом, почео да витла револвером пред Анђелима, један члан банде га је избо ножем и тако убио.

Последице

Поред убијеног Хантера, два човека су прегажена аутомобилом, а један се удавио. Јавност је била огорчена, а Џегер је постао вечити непријатељ Анђела пакла који су сматрали да је сва кривица неправедно сваљена на њих, па су неки чланови банде касније сведочили да је у плановима било и Џегерово убиство. Алтамонт је остао запамћен као тамна страна хипи културе и почетак њеног краја.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 07. дец 2019, 11:31) - anonymous [нерегистровани]

gatalica...???

Sest stvari cine jednu gatalicu..
Brojevi 3 , 6 , i 9 .. su bespravno prikljuceni gatalicama.
Gatalice nemaju pravo vlasnistva nad brojevima...
Sve se moze pojedinacno objasniti ali ne postoji potreba..
Tesla nije prisvajao brojeve 3, 6, i 9.....
Tesla je bio gospodar prostora i nekih prirodnih sila u prostoru.

(субота, 07. дец 2019, 10:15) - anonymous [нерегистровани]

Тајна бројева 3, 6 и 9 и Никола Тесла?

Он је, наводно(?), изјавио да се тајна универзума крије у бројевима 3, 6 и 9, можда је то одговор на Ваше питање у вези бр. 6 у објављеним текстовима ?

(петак, 06. дец 2019, 22:24) - anonymous [нерегистровани]

?

Jedno pitanje, nije provokativno samo čisto iz radoznalosti. U čemu je stvar da u poslednje vreme u mnogim prilozima navodite "6 stvari" koje bih trebalo da znate? Šta je to tako tajanstveno u broju 6? Ili pak postoji neko objašnjenje. Po meni logike nema, ali bih voleo da čujem vaše mišljenje, hvala.