Биг бенд РТС-а свира „Џез амбасадорима“ у част

Концерт Биг Бенда РТС-а под називом „САД џез амбасадори“, посвећен дугогодишњем истоименом програму турнеја и наступа чувених америчких џез уметника биће одржан 22. фебруара у Дому омладине Београда.

Овај прворазредни културни догађај биће део програма обележавања месеца афроамеричке историје у САД. Концертом САД џез амбасадори наш еминентни ансамбл започиње серију великих наступа у години јубилеја, 70 година од оснивања (1948-2018).

Током 1956. године, влада САД направила је посебан програм под називом Џез амбасадори, организујући наступе и турнеје легендарних звезда џез музике, Луиса Армстронга, Бенија Гудмена, Дизија Гилеспија, Дјука Елингтона, а касније и Дејва Брубека.

Музичари су путујући светом и наступајући као џез амбасадори САД, ширили једну нову уметност двадесетог века, џез музику.

Од тада, Биро за образовање и културу САД, у сарадњи са центром за извођачке уметности „Џон Ф. Кенеди“, организује наступе широм света са својим уметницима, који осим наступа држе радионице и стручна усавршавања са локалним музичарима и студентима.

Као и увек, уметност је далеко надмашила и пребацила почетна очекивања и мотиве организатора, а многе земље и градови су се уживо сусретали са великанима џеза и може се слободно рећи да је ова иницијатива веома допринела популаризацији џез музике ван земље у којој је настала.

Улазнице за концерт су у продаји по цени од 500 динара.
број коментара 0 пошаљи коментар