Ројтерс: Гуча – домаћин највеће журке у Србији

Сабор трубача у Гучи привукао је пажњу британске агенције „Ројтерс“, која га описује као „најживописнији традиционални музички догађај у Србији“ и наводи да је овогодишњи Сабор привукао хиљаде људи који уживају у звуку трубе, и то не само Србе, већ и туристе из целог света.

„Гуча, иначе успавани градић са око 3.700 становника у валовитим брдима југозападне Србије, домаћин је највеће журке у земљи, са 50 трубачких оркестара који се надмећу за прижељкивану Златну трубу“, тако Ројтерс пише о Гучи, традиционалном месту одржавања Сабора, који је почео у четвртак.

За оркестре, како оне који се такмиче за награду, тако и за оне који свирају испод десетина шатора пуних гостију – Срба, али и странаца - који једу, пију и веселе се, Сабор је прилика да добро зараде, примећује се у репортажи.

Описујући атмосферу, Ројтерс наводи да „већина посетилаца пије пиво и шљивовицу док је на менију, као и обично, месо са роштиља или локални деликатеси, али и зачињени кисели купус са три врсте меса који се сатима крчка у казанима“.

Британска агенција напомиње да је српска полиција, с циљем да спречи тешке саобраћајне незгоде какве су се у прошлости догађале у време Сабора у Гучи, наложила свима који возе до Гуче и из овог града да ураде алко-тест.

Гуча је, подсећа британска агенција, од 1961. године, када је тамо одржан први драгачевски Сабор са само четири оркестра и 2.500 посетилаца, дочекала више од 15 милиона људи.

„Ова музика у Србији има дугу традицију, која сеже још из 1831. када је краљевским указом формиран војни трубачки оркестар“, закључује Ројтерс.

број коментара 0 пошаљи коментар