Румунско-српски филм „Малмкрог“ на Берлиналу

Нови филм прослављеног румунског синеасте Кристија Пујуа „Малмкрог“, који је реализован уз подршку Филмског центра Србије и уз учешће српских аутора, отвориће нови такмичарски програм „Сусрети“ овогодишњег 70. Берлинала.

Светска премијера филма заснованог на филозофском делу Три разговора Владимира Соловјова биће одржана на Филмском Фестивалу у Берлину. Остварење Малмкрога реализовано је у копродукцији Румуније, Србије, Швајцарске, Шведске, Северне Македоније и БиХ.

Продуцент је Анка Пују са компанијом „Мандрагора“ (Румунија), извршни продуцент Анамарија Анточи, а копродуценти су Милан Стојановић из "Sense Production", Ивица Видановић из „Синамон филма“ (Србија)...

На Малмкрогу су радили српски дизајнери звука Зоран Максимовић и Огњен Попић, компутерске визуелне ефекте креирали су Шива Станојевић и Вукан Бурић, а у филму је коришћена нумера Тебе поем Стевана Стојановића Мокрањца. 

Поред тога, на остварењу су радили и домаћи филмски радници у сектору камере, уз коришћење филмске опреме из једног од домаћих филмских рентала. 

Филмски центар Србије подржао је пројекат Малмкрог (тада под називом Летињиковац) на конкурсу за суфинансирање мањинских копродукција у 2018. години. Престижна секција Сусрети представља платформу која настоји да гаји естетски и драматуршки смеле радове независних и иновативних филмских стваралаца. 

Циљ јој је да подржава нове погледе у кинематографији и пружа простор разноврсним наративним и документарним формама у званичној селекцији. 

Осмишљен као контрапункт, али и допуна главном Такмичарском програму, Сусрети је такмичарски програм посвећен новим визијама. 

Окупља петнаестак радова – светских и међународних премијера играних и документарних филмова, а трочлана комисија ће доделити награде за Најбољи филм, Најбољу режију и Специјалну награду жирија.

број коментара 0 Пошаљи коментар