Два филма за све од 7 до 107

Југословенска кинотека децембарским пројекцијама обележава јубилеје два култна класика – 80 година филма „Прохујало са вихором“ и 60 година од премијере филма „Бен Хур“.

Два највећа и најпознатија америчка филмска спектакла Прохујало с вихором и Бен Хур донели су славу и новац не само америчкој кинематографији већ и читавој екипи која је радила на њима пре 80, односно 60 година.

Шта их је учинило тако неодољивим, готово магичним, за публику широм света.

„Пре свега њихово монументално трајање. Прохујало с вихором траје готово четири сата, Бен Хур три и по. Изузетне сценографије, изузетан костим, епске приче, изузетни глумци. Заиста један спој уметничког и комерцијалног који је готово јединствен и учинио је то да, осам деценија касније и шест деценија касније, ови филмови могу сасвим нормално да се гледају, могу и даље да привуку велику пажњу гледалаца“, сматра управник Музеја Југословенске кинотеке Марјан Вујовић.

Захваљујући свему томе, људи су хрлили у биоскопе тако да се улагање у ове филмове вишеструко исплатило иако је буџет за то време био астрономски. Виктор Флеминг је те 1939. за Прохујало с вихором потрошио четири милиона долара, а Вилијам Вајлер је 20 година касније за Бен Хура располагао са 15 милиона.

Нису изостале ни награде. Први је однео десет, а други чак једанаест Оскара и четири Златна глобуса.

Популарност тих филмова није се пренела само на главне глумце – Вивијан Ли, Кларка Гејбла или Чарлтона Хестона, већ је ефекат био много већих размера. Довољно о томе сведочи и податак да је Пулицером награђена књига Маргарет Мичел која је била предложак за сценарио Прохујало с вихором, после Библије, постала најпродаванија књига у Америци.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 11. дец 2019, 12:44) - Mira [нерегистровани]

Dva filma od 7 do 107

Obozavam film Ben Hur i gledala sam ga neznam koliko puta i opet bih.Hocemo li ga gledati na rts-u?Pozdrav

(среда, 11. дец 2019, 12:19) - Zoran [нерегистровани]

Čoveče...

Da, posle 60 godina slave više nije popularan kao Kim Kardašijan... o čemu dokon mozak razmišlja...

(среда, 11. дец 2019, 09:47) - anonymous [нерегистровани]

RFA

Kao pristalica slobodnog nosenja oruzja i svojevremeno predsednik RFA Charlton Heston nije ni u Americi vise popularan kao ranije.