Завршен 12. „Белдокс“

Доделом награда и премијером документарног филма „Електрични оргазам за људе будућности“, ауторке Марије Вукић, синоћ је завршен 12. Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“.

У српском такмичарском програму награду је добио документарни филм Центар, Ивана Марковића, који сведочи о историји Центра „Сава“.

„Ова награда је велико изненађење и велика потрврда, пошто се овај филм бави Центром „Сава“, али и другим зградама социјалистичког наслеђа на један посебан и апстрактан начин“, сматра награђени редитељ, Иван Марковић.

Награду за најбољи кратки документарни филм добио је Горан Девић, за смео, сиров и духовит приказ политичког система у филму У име Републике Хрватске.

„Ово је филм који су многи људи назвали правосудним хорором, то јест, документарно-правосудним хорором. Бави се једним појединцем, Марком Францисковићем који је Хрватима изнео један прилично радикалан политички програм, а у замену је од система, унутар којег је представљао тај проблем или програм, био бачен у затвор и у лудницу“, објашњава редитељ Горан Девић.

Фестивал је затворио филм Електрични оргазам за људе будућности који осликава значај једног од најпопуларнијих и најдуговечнијих рок бендова на простору бивше Југославије, истрајног у идејама рокенрол културе, подједнако као и у време када је формиран.

„Моја идеја је била, од почетка сам била сигурна, да ће овај филм укључивати само чланове бенда „Електрични оргазам“ из простог разлога што сам ишла на њихову емоцију, не толико на њихову причу која је позната широј јавности. Они постоје већ 40 година“, наводи редитељка филма, Марија Вукић.

„Филм је већим делом сниман на турнеји коју смо имали по Канади и Америци прошле године, али део филма је сниман и у Београду. Пошто је оригинална идеја заправо била да се филм бави само том турнејом, али онда у ходу је некако то прерасло и на неку биографску причу о „Електричном оргазму“, или можда пре, аутобиографску“, истиче Срђан Гиле Гојковић.

За најбољи страни филм изабран је A Lua Plac, Жеремија Граваје.

Храбри гласови будућности, 121 филм и угледни гости, мајстори документаристике, обележили су 12. „Белдокс“.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар