„Шавови“ са Берлинала стижу на Фест

Филм „Шавови“ српског редитеља Мирослава Терзића део је званичног програма 69. Берлинала – Панорама. Светској премијери која је управо у току, претходило је представљање ауторске екипе медијима.

Берлинале, један од најангажованијих фестивала и право место за светску премијеру „Шавова“, социјалне драме са елементима трилера, као и за тему која корене вуче из времена бивше Југославије.

Прича о крађи беба из породилишта, о лажним смртима, о њиховој продаји, о превареним мајкама и уништеним породицама, о покиданим шавовима, подстакла је Мирослава Терзића да по истинитој причи, после 14 година истраживања, минималистичким редитељским приступом сними филм препознатљиве источноевропске иконографије.

Као најзначајнији и препознатљив аспект филма „Шавови“, редитељ издваја емоцију жене која је храбра и достојанствена. Мала жена која се бори да докаже истину и која верује у ту истину до краја.

На представљање филма у Берлин су, осим редитеља, стигли и сценаристкиња Елма Татарагић, продуцент Уликс Фехмију, као и део глумачке екипе предвођен Снежаном Богдановић, која има главну улогу мајке, која верује да је после 20 година борбе успела да пронађе несталог сина који живи са новом породицом у околини Београда.

Истинита прича жене, која се епизодно појављује у филму, преточена је у отелотворење њеног лика без много дијалога, поверена главној глумици, о којој она каже: „Упознала сам ту жену. Имала сам једну велику одговорност према њој. Хтела сам да испричам њену причу онакву каква јесте. Онакву како је она види. Хтела сам да ми она поверује.“

После светске премијере на 69. Берлиналу у угледном званичном програму Панорама, филм „Шавови“ Мирослава Терзића стиже на 47. Фест, где ће се у програму „Српски филм“ такмичити за награду „Београдски победник“.

Остали аутори: Сандра Перовић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 12. феб 2019, 23:48) - Katarina [нерегистровани]

Majka nestale be e

Hvala Vam nam verujete, što ste osetili nasu patnju i što ste nam dali podršku da se borimo za istinu.