Маринковић: Главна драма у „Немањићима“ је сукоб између рођене браће

Вечерас на Првом програму, после Дневника, РТС је емитовао прву од 13 епизода серије „Немањићи – рађање краљевине“, наше прве игране серије о средњовековној Србији, по сценарију Гордана Михића и у режији Марка Маринковића. Уочи почетка емитовања редитељ је открио да ћемо видети причу о породици принчева и краљева, али испричану на романтичан начин, а да главна драма лежи у сукобу браће Стефана и Вукана.

Говорећи у Дневнику РТС-а о томе шта гледаоце очекује у серији Немањићи – рађање краљевине, редитељ серије Марко Маринковић истакао је да је реч о телевизијском витешком роману из пера Гордана Михића, где он анализира догађаје и личности тога периода, по ономе што савремена историјска наука има да каже.

„Ипак, треба нагласити да Михић свој епос, то јест причу гради са драмским слободама. Значи, то је оно што је битно, да је историјски контекст, само један рам за причу о породици, породици принчева и краљева, али испричану на један романтичан начин, читљив данашњем гледаоцу“, нагласио је редитељ.

Серија обухвата период од 70 година. Када су у питању догађаји, открива Маринковић, видећемо околности пре доласка великог жупана Немање на власт, његова борба за слободу и независност свога народа и, наравно, сви догађаји који су пратили и претходили крунисању његовог сина Стефана. Наравно, ту је и прича и о Сави и његовој борби за аутокефалност Српске православне цркве. 

Осим историјских чињеница, серија има и мелодрамску нит.

„Мелодрамска линија заправо је линија главног јунака, она је класична, то је унутрашња борба јунака између дужности и љубави, али опет главна драма лежи и главна линија лежи у сукобу рођене браће Стефана и Вукана. Та борба је крвава и опака за власт, али одатле произлази и једна лепа порука јер се та борба, ипак, завршава помирењем. То помирење је у ствари можда и порука серије – поруке о праштању, о коме нас уче наши славни велики оци“, закључио је Маринковић.  

Недељом после Дневника будите уз РТС. Вечерас је на програму била прва епизода Под заставом Византије, а сутра је епизода Мирослављево јеванђеље.

број коментара 8 пошаљи коментар
(субота, 17. феб 2018, 23:13)
anonymous [нерегистровани]

Bravo

Bravo za Mihića, treba da nastavi sa radom! Niko neće bolje uraditi scenario!

(субота, 17. феб 2018, 22:45)
anonymous [нерегистровани]

@tv

Alternativna televizija Banjaluka takođe emituje seriju u R. Srpskoj.

(субота, 17. феб 2018, 22:28)
Branislav [нерегистровани]

Zasto se serija ne emituje za nase gradjane u dijaspori?

Molio bih odgovorne sa RTS-a da pruze narodu objasnjenje i razloge zasto se ova serija ne emituje za milionski auditorijum Srba u rasejanju. Sa toliko nestrpljenja sam ocekivao pocetak serije, a, onda samo prazan ekran, bez bilo kakvog objasnjenja. Zasto?

(субота, 17. феб 2018, 22:27)
anonymous [нерегистровани]

?

Razumem da je neki internacionalni sportski dogadjaj ili ograničenje zbog licence i prava prikazivanja, ali u čemu je stvarno problem, da je Srpska dijaspora izostavljena od gledanja ove za sve Srbe važne TV serije o Nemanjicima?!

(субота, 17. феб 2018, 22:09)
Nebojša [нерегистровани]

Satelitska tv

Ne razumem zašto ne možete pratiti, svi u dijaspori imaju bar total tv ako ne beki drugi način preko kojeg imaju sve kanale iz srbije pa ne vidim razloga zašto i vi ne bi imali..

(субота, 17. феб 2018, 21:24)
Paracinac [нерегистровани]

Geteborg

Pokusali smo da gledamo premijernu epizodu, porodicno, okupili se i prijatelji sa decom ali bezuspesno. Nazalost, mnogobrojna dijaspora je uskracena za gledanje iako uredno placamo distribuciju te se osecamo marginalizovano i svakako jos. Ocekujem objasnjenje ove tv kuce za ovo podvajanje gledalaca i gledalista.

(субота, 17. феб 2018, 21:17)
Z.L [нерегистровани]

SMEH

Smeh i razonada.

(субота, 17. феб 2018, 20:51)
Jaki [нерегистровани]

Ljepo da dio srba moze vidjeti premijeru, ali !?

Postovana redakcijo RTS-a, bojim se da nije nimalo korektno prema srpskoj dijaspori da tako vazne premijere ne mogu istovremeno da prate. Ili ja nisam upucen na koji nacin je to moguce?!?
Poslednja audijencija na RTS svet u istom terminu, mi u dijaspori dozivljavamo kao podmetanje i osjecamo se diskriminirani ! S pstovanjem i u nadi veceg postovanja gledalaca koji ne zive u srbiji !