Почео 8. „Босифест“

Остварење „Нормални аутистични филм“ отворило је 8. Београдски интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом - „Босифест“. Студенти и средњошколци испунили су потпуно „Амфитеатар“ Центра „Сава“.

До 12. октобра публика ће имати прилику да погледа укупно 18 филмова по избору селектора Горана Радовановића, 10 у такмичарском и осам у ревијалном делу програма, а жири у коме су Радослав Зеленовић, редитељ Предраг Гага Антонијевић и глумица Аница Добра доделиће гран-при за најбољи филм, награду за најбољу режију, награду за најбољи сценарио, као и специјалне награде.

У пратећем програму биће организована конференција Покрени промену са предавањима о темама Медијска извештавања о особама са инвалидитетом, Утицај медија-филма на креирање става према особама са инвалидитетом, Примена и значај медија у инклузивном образовању, Култура, толеранција, различитост.

Директор фестивала Дарко Ивић истакао је да су остварена два главна циља „Босифеста“ - да се сензибилише што више младих људи да се укључе у фестивал и да се креира спону између аутора филмова, организација особа са инвалидитетом и појединаца.

Ивић је навео да је задовољан финансијском и логистичком подршком добијеном од министарстава и града, похвалио се светском претпремијером израелског документарца Мој брат херој и рекао да се нада да ће се фестивал, кроз неколико година, преселити у Велику салу Центра „Сава“.

Гордана Цветковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја нагласила је да програм „Босифеста“ и велико присуство младих пројекцији филма Нормални аутистични филм чешког документаристе Мирослава Јанека доприносе да сви постану свесни да је право сваког детета на образовање и да на томе морамо сви да радимо.

В.д. помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић најавила је у изјави медијима низ пројеката који ће допринети да се особе са инвалидитетом укључе у активан живот заједнице.

„Сам слоган фестивала Покрени промену значи да ћемо у наредном периоду учинити много да подржимо што више оваквих пројеката како би особе са инвалидитетом биле афирмисане у свим сферама друштвене заједнице и биле равноправне са свим осталим грађанима“, објаснила је Биљана Барошевић.

Помоћница министра културе и информисања за савремено стваралаштво и креативне индустрије Ивана Дедић примећује да „Босифест“ сваке године привлачи све више филмских стваралаца и публике и представља доказ активизма и креативности особа са инвалидитетом.

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић захвалио је Ивићу што је даровао „Босифест“ Београду и приметио да су многи у иностранству чули за српску престоницу захваљујући том фестивалу.

Петронијевић је оценио да Ивић својом енергијом показује свима да ко хоће, он нађе начин и да када верујете у себе и свој пројекат, радите на свом знању и вестсинама, сви проблеми се превазилазе и само је небо граница.

Члан жирија, дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић примећује да „Босифест“ има своју публику и истиче да је за овогодишње издање стигло 150 филмова из читавог света.

„Оно што је занимљиво је да су филмови са свих дестинација и да начин на који се у филмовима говори о хендикепу нешто што је упозоравајуће за нас који мислимо да имамо проблеме и да их не можемо превазићи. Не излази ми из главе дечак из Грузије, који је глув од рођења и који има само једну жељу да игра у културно-уметничком удружењу и на позорници“, рекао је Зеленовић.

број коментара 0 пошаљи коментар