Руски филм „Матилда“ под притиском као „Доктор Живаго“

Притисак под којим се налази филм „Матилда“ Алексеја Учитеља подсећа на ситуацију са романом „Доктор Живаго“ у совјетско време, сматра председник кримског парламента Григориј Јофе.

„Никада нисам мислио да ће се у нашој земљи поновити прича коју је у совјетско време доживео Пастернаков роман Доктор Живаго, када су новине биле пуне порука радника и колхозника које су почињале речима 'Нисам читао роман, али га осуђујем'“, рекао је Јофе за РИА новости.

Председник кримског парламента истакао је да је Николај Други, кога Руска православна црква сматра мучеником, учествовао у догађајима у Русији од пре више од једног века и да „став народа о њему није јединствен“ и додао да је то случај са свим руским владарима, од царева до совјетских лидера.

„Верујем да су у Русији прошла времена цензуре. Не може се о уметничком делу судити на основу трачева, прича или интернета, а да притом само дело не само да нисте видели него ни нећете да га видите“, додао је Јофе.

Филм Матилда, који се бави односом балерине Матилде Кшесинске и будућег руског цара Николаја Другог, назвали су „антируском и антирелигијском провокацијом“ много пре него што га је ико погледао. Посланица Наталија Поклонскаја је тврдила да приказ Николаја Другог не одговара слици свеца Руске православне цркве и затражила мишљење тужилаштва.

Министарство културе Русије је у четвртак одобрило приказивање филма и он ће се у биоскопима појавити 25. октобра. Шеф одсека за кинематографију Вјачеслав Тељнов је рекао да Устав забрањује цензуру и да ниједан орган власти не може забранити приказ уметничког дела због политичких, идеолошких или других разлога.

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 22. авг 2017, 19:04)
Vladimir [нерегистровани]

Ko se to javlja

E ako je Poklonskaja, gaulajter Krima tako rekla, onda mora da 100% - nije tako!

(недеља, 13. авг 2017, 09:23)
anonymous [нерегистровани]

Баба се чешља, чешља

Русија и словенски свет заиста немају важнијег питања од тога шта су иза завесе радили млади престолонаследник и балерина. Криза је предубока, свет гори, трећи светски рат је свакодневна доскочица, али ми прво морамо расправити ово. Ни Русија у својој историји нема привлачнијих заплета за уметнике. Плиткоумно замајавање.