Микропластика се увлачи свуда, стигла и на човеков тањир

Загађење пластиком представља велику опасност за здравље људи широм света. У Индонезији, микропластика проналази свој пут до исхране људи.

Мункар једна је од највећих риболовних лука у Индонезији. Рибе уловљене тамо испоручују се широм света. Али плажа је прекривена пластичним смећем, што повећава забринутост локалног становништва.

„Најчешћа здравствена питања у вези са загађењем су дијареја, гастроинтестинални проблеми и желудачне инфекције“, објашњава др Фердаус из Обласне болнице у Мункару.

Нису проблем само кесе, које рецимо, могу да убију кита, већ и микропластика, пронађена у свим узорцима столице локалног становништва.

Увукла се свуда, чак и у микроалге које производе трећину светског кисеоника и у фитопланктоне који апсорбују 50 одсто угљен-диоксида у нашој атмосфери.

Под микроскопом, истраживачи могу да виде осветљене парчиће пластике које блокирају пробавни систем и заустављају репродукцију планктона, што би могло да буде погубно и за животиње које се хране планктоном и за човека. 

Више нема сумње да пластика проналази свој пут кроз прехрамбени ланац у људска тела. Велико је питање шта ради када дође тамо. За сада, једноставног одговора нема.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 06. дец 2019, 13:39) - anonymous [нерегистровани]

ima odgovora

odgovor je da izaziva endokrinoloske poremecaje pre svega "sve vise prisutni hasimotov sindrom", truje jetru, gusi varenje i dzedzi u mraku delujuci tokom dugog niza godina. Pod hitno zabraniti svaku plasticnu ambalazu!

(петак, 06. дец 2019, 12:36) - Nikola [нерегистровани]

PLA

PLA, plastika dobijena iz kukuruznog skroba.

(петак, 06. дец 2019, 10:09) - anonymous [нерегистровани]

Naučnici

Kakav bi bio svet bez plastika? Pravimo papirni uništio šume, pravimo plastike uništio sebe, nisam studirala o tome, zar toliko naučnika nemaju neku alternativu ideju?