Угинула Добрила, женка белоглавог супа

Чувари Специјалног резервата „Увац“ пронашли су данас леш женке белоглавог супа Добриле.

Чувари у резервату пронашли су Добрилу између четири стабла. Претпостављају да је изгубила висину током лета, пала и остала заглављена међу гранама.

Добрила се прошлог пролећа излегла на литицама Увца, а име је добила приликом маркирања, због своје мирноће и умиљатости.

Велику пажњу јавности привукла је прошле године, када је одлутала, а након више месеци пронађена је у Турској. Без снаге и изнемогла била је смештена у бази у месту Дијарбакиру.

Уз посредство амбасадора Турске у Србији Танжуа Билгича, турска авио-компанија „Туркиш ерлајнс“ обезбедила је за Добрилу бесплатан превоз до Београда.

„Туркиш ерлајнс“ је снимио и документарни филм о несвакидашњем Добрилином путовању авионом.

Белоглави суп је веома ретка птица, која припада заштићеној врсти. Један је од највећих чистача природе.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. дец 2019, 14:24) - Mh [нерегистровани]

Брилијантни стручњаци

Добрила је била интернет сензација и дар националном парку који се ни ознојао није да добије толику медијску пажњу и промоцију од стране Туркиш Ерлајнса. Добрила је била припитомљена и 2 месеца у кавезу није било довољно да она постане дивља и да зна да се снађе у природи. Ваљда је било разумније држати је као маскоту и зарадити неке паре од посетилаца него имати мртву птицу 2 месеца после што ју је Турска авиокомпанија ручно доставила нашим ‘стручњацима’. Некомпетентност потпуно нестручно понашање су заправо симбол наших стручњака. Да им неко да милионе они ништа не би урадили. Искрено после овог инцидента ми се смучио и парк и чобан ренџери и став да им само треба дати из буџета па ће они генијалци испословати све. Да неко има петљу у влади требали би сви да добију отказ и јавно да се извине и плате трошкове превоза Турској авио-компанији. Како се сада није ниједан стручњак који се раније сликао за медије није сада појавио да нам стручно објасни зашто је питоми суп био пуштен у дивљину.

(петак, 06. дец 2019, 09:12) - anonymousSlobodan [нерегистровани]

U pravu si.

Bas tako.

(петак, 06. дец 2019, 07:02) - anonymous [нерегистровани]

Dobrila

Zao mi je Dobrile,lepa prica...jaka,velika i hrabra...i ona je bila ziva dusa i nazalost otisla je u nekom boljem svetu...mozda ce tamo odozgo opet leteti i posmatrati nas...kada bi mogla da nam kaze sta je sve videla bilo bi jako interesantno...treba joj nesto posvetiti ...

(четвртак, 05. дец 2019, 22:02) - anonymous [нерегистровани]

Vagabungo

Dobrila je bila nemirnog duha,skitara.

(четвртак, 05. дец 2019, 21:39) - anonymous [нерегистровани]

Ne verujem

Tuzno je sto je ta zivotinja umrla, ali i dalje ne verujem da je to na državnom, nacionalnom mediju vest broj 1.

(четвртак, 05. дец 2019, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

Tuga

Zar ovako retke vrste ne bi trebale da imaju 24h nadzor, danas je tehnologija toliko napredovala da ne vidim zasto drzava nije ulozila u zastitu i time uspela da ocuva ovu neverovatnu vrstu prelepih i mocnih ptica. Zamolio bih sve sluzbe koje se bave zastitom ugrozenih vrsta da sledeci put ako im trebaju finansije a drzava nece da da, postoji 1000 drugih nacina da se do novca dodje. Jedan od tih nacina su i evropski fondovi a takodje i crown-funding sajtovi na kojima bi ova organizacija mozda uzela i navise novca. Ali ne vredi pricati, u ovoj zemlji su svi jako zatupljeni i digitalno nepismeni samim tim zato i kaskamo za svetom i propadamo....

(четвртак, 05. дец 2019, 20:44) - anonymous [нерегистровани]

Баш ми је жао ...

Толико сам се радовао кад су је вратили из Турске ...

(четвртак, 05. дец 2019, 19:56) - anonymous [нерегистровани]

Tuzna vijest....

Bila je nemirnog duha,lutala je po nekim nepoznatim prostorima i dolazila u razna iskusenja i kada smo pomislili da se konacno smirila,eto,desilo se ono najgore. Neka je Dobrili laka zemlja.

(четвртак, 05. дец 2019, 19:51) - anonymous [нерегистровани]

...

Tuga... Zemlja nam je sve siromašnija prirodom. Uskoro ćemo se pitati šta to beše izraz "prirodno bogatstvo"...