Сваки пети удах је дар Амазоније, да ли то важи и када је Сао Паоло прекривен димом

Папа Фрања позвао је цео свет да реагује и помогне у гашењу пожара у региону Амазона, истичући да је та област од суштинске важности за здравље планете. Пожари и даље трају, иако се у борбу са ватреном стихијом укључило више од 40 хиљада војника.

Прашуме у бразилском делу Амазоније ватра гута данима. Иза ње је пустош, којој сведоче и новинарске екипе. 

У кругу од десетак километара, змије су једини знак живота. У гашење пожара укључила се војска, али тек после апела светских лидера и демонстрација које се шире Јужном Америком.

Становништво на ободу прашуме још је на опрезу. 

„Покушавамо да спречимо да се ватра прошири на нова имања. Никад не знате кад падне ноћ, где ће да избије нови пожар“, страхује локални пољопривредник Алифе Периера.

„Ово нам се дешава сваке године, али не знамо ко је одговоран, јер нико до сада није кажњен“, каже Франциско Боросо, такође пољопривредник.

Шуме неретко пале пољопривредници који желе да рашчисте додатно земљиште за производњу.

Бразилска агенција за истраживање свемира, недавно је упозорила да је број пожара у овом региону порастао за 83 одсто у односу на прошлу годину, када су их забележили око 40.000.

Прва последица с којом планета може да се суочи, јесте мања производња кисеоника.

„Реч је о глобалном ефекту, зато што та количина шуме покрива површину од 5,5 милиона квадратних километара, што је упоредиво са величином Европске уније заједно са Западним Балканом. Позната је прича да сваки пети пут кад удахнете, удахнете кисеоник који је настао у Амазонији“, објаснио је Слободан Бубњевић, уредник портала Наука кроз приче.

Док се чека да на дневни ред самита Г7 стигне разговор о „плућима планете“, Сао Пауло, иако 2.000 километара удаљен од Амазоније, потпуно је покривен димом.

„Видели смо снимке Насе у којима они заправо мере угљен-моноксид, али где год њега има ту је и угљен-диоксид, видели смо како је то имало драматичне ефекте на Сао Пауло. То вам је као када би гореле шуме у Великој Британији и Шведској, а ми у Београду имали замрачено небо од дима“, додао је Бубњевић.

Ових дана Сао Пауло, а до краја века, кажу стручњаци, читав свет. Прорачуни показују – ако се тренд настави, остаћемо без иједног прашумског стабла.

Много раније без свог света и екосистема, од ког потпуно зависи, могло би да остане бразилско племе Мура – које се заветовало да ће бранити своје парче Амазоније до самог краја.

број коментара 0 Пошаљи коментар