Обележено 150 година „Периодног система хемијских елемената“

У Природњачком центру Србије у Свилајнцу је обележено 150 година „Периодног система хемијских елемената“, а партнери су били Природно-математички факултета Унивезитета у Крагујевцу и Основна школа „Јован Јовановић – Змај“ из Свилајнца.

О „Периодном систему елемената“, говорили су Јелена Ђурђевић Николић из Института за хемију Природно-математичког факултета у Крагујевцу, декан Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу Срећко Трифуновић, а о значају оваквих манифестација за ђаке директор Основне школе "Јован Јовановић – Змај Игор Димић. 

Реч је о обележавању Међународног дана „Периодног система хемијских елемената“, кога су ове године прогласиле Уједињене нације.

Истраживачи, сарадници и приправници Института за хемију, њих деветоро, под надзором докторке Ђурђевић Николић, у холу Центра и „Дино парку“ изводили су експерименте кроз 12 занимљивих и едукативних експеримената.

Они су издвојили осам елемената природног система: бакарно и сребрно огледало, силикатни врт, лелујави пламен, хелијум и водоник, магнезијум, невидљиво писмо, течни азот, зелена ватра, зелени бљесак, бенгалска ватра, црвени дим, жути бљесак...

Манифестација је завршена предавањем професора емеритуса Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, редовног члана САНУ Ивана Гутмана.

број коментара 0 Пошаљи коментар