У Јордану пронађена најстарија шаховска фигура?

Камени предмет величине длана, пронађен 1991. године на раном исламском трговачком пункту у данашњем јужном Јордану, изгледа да је најстарија позната шаховска фигура.

Тај око 1.300 година стар правоугаони комад стене, са две избочине у облику рогова на врху, подсећа на неколико стена, познатих и као „замкови“, које су пронађене на другим локацијама у региону везаним за исламски живот и културу.

Међутим, ти други примерци потичу из нешто каснијег периода, рекао је Џон Олесон, археолог са Универзитета у Викторији у Канади.

Он је представио своју анализу исклесане фигуре 21. новембра ове године, на годишњем састанку Америчких школа оријенталних истраживања.

Једноставније друштвене игре од шаха појавиле су се пре око 4.000 година у Евроазији.

Сачувани писани извештаји показују да је шах настао у Индији пре најмање 1.400 година, рекао је Олесон. Трговци и дипломате вероватно су игру донели на запад.

Предмет за који се претпоставља да је шаховска фигура, ископан у Хумаими, смештен на некадашњем главном трговачком путу, датира између 680. и 749. године, када је једна исламска породица поседовала овај локалитет и управљала њиме.

„Шах је постао веома популаран у раном исламском свету“, рекао је Олесон.

Такође је окупио људе различитог порекла. Исламски текстови из тог времена приказују шаховска надметања између муслимана и хришћана, као и између богатих и сиромашних играча.

Исклесане фигуре из југозападне Азије у облику кола која вуку два коња датирају још из касних 700-их година. Двослојни облик раних исламских фигура требало је да представља таква кола, рекао је Олесон.

Исклесани комад за који се претпоставља да је најстарија сачувана шаховска фигура откривена у Хумаими, сада се чува на Универзитету Викторија у Канади.

А, у близини Универзитета, у кући у којој живи, Олесон често игра шах са својим унуком. Научник је шаљиво прокоментарисао да га десетогодишњи унук редовно „туче“ у шаху.

број коментара 0 Пошаљи коментар