Хоћете да живите на Марсу? Мораћете да једете скакавце!

Насељавање Марса ближи се реалности, а стратегија преживљавања људи на Црвеној планети подразумева исхрану која укључује инсекте.

Сматра се да су ресурси попут енергије, воде и кисеоника доступни на Марсу, али одрживо снабдевање храном, већ дуго се сматра непремостивом препреком. 

Ипак, научници сматрају да кључ успеха у намери насељавања Марса лежи у узгоју меса у лабораторијама али и грицкању инсеката.

Стручњаци Универзитета на Флориди осмислили су план за „одржавање“ милионске колоније људи.

„Најтеже ће бити направити храну на Марсу и ако желите да је имате довољно, морате се ослонити на транспорт. Једна од намирница која би у тим околностима свакако вредела су инсекти“, рекао је Кит Кенон, коаутор студије.

Изфрадња фарми инсеката на Марсу, била би ефикасна стратегија, јер за њихов узгој је потребно мало воде, док су инсекти, као храна, калоричан и хранљив оброк. Брашно направљено од скакаваца је посебан прозвод који научници препоручују.

Последњих година се озбиљно ради на успостављању озбиљне људске колоније на Марсу у чему улогу имају и комерцијалне компаније као што је "SpaceX".

Енергија Сунца, присуство леда и угљен диоксида, могу се користити за живот на Марсу, али још није утврђено шта би био основни извор исхране.

Поред узгајања инсеката, научници са Флориде су предложили узгој меса и млека у лабораторијама, за будуће становнике Марса који „немају желудац за инсекте“.

Када је реч о поврћу, истраживања су показала да је тешко очекивати да ће успевати, највише због недостатка природне светлости.

Међутим, тврде стручњаци, то би се то могло премостити гајењем поврћа у посебном простору уз обезбеђену вештачку светлост, али и уз, оптичким кабловима усмерену, Сунчеву светлост.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. сеп 2019, 17:44) - DrMr [нерегистровани]

@Zemlja je ravna

Ti bi mogao sam da se probudis, ne uvlaci druge u tvoje komentare, vise puta si se pojavljivao sa istom tezom. Ako si nepoznat ne znaci i da nisi prepoznatljiv.

(недеља, 22. сеп 2019, 23:02) - anonymous [нерегистровани]

Nikako da se sete

Da pitaju Caka Norisa sta je tamo jeo.

(недеља, 22. сеп 2019, 21:47) - anonymous [нерегистровани]

Sunce se širi

Prvo je u oruženju stradala Venera. Naša planeta je sledeća, a kad Zemlja bude kao sad Venera, Mars će biti lep za život.

(недеља, 22. сеп 2019, 21:07) - anonymous [нерегистровани]

Naseljavanje Marsa blizi se realnosti...

... rece baron Minhauzen, pa skoci na djule i odlete preko turskih rovova!

(недеља, 22. сеп 2019, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

Ma jok! Laz!

Ne morate da putujete na Mars da bi jeli 'skakavce'. To se vec odavno jede na zemlji u Aziji;)

(недеља, 22. сеп 2019, 19:52) - anonymous [нерегистровани]

jah

Covek ne moze da zivi na Marsu jer je telo coveka napravljeno za gravitaciju zemlje, kada su kosmonauti predugo na svemirkoj stanici opet uce da hodaju i trce kad se vrate, mogu i kosti da im se slome, tako da je zivot na marsu samo za holivudske filmove...

(недеља, 22. сеп 2019, 18:44) - anonymous [нерегистровани]

Zemlja je ravna

Zemlja je ravna, svemir ne postoji. Vreme je da se probudimo. Hvala!

(недеља, 22. сеп 2019, 18:42) - anonymous [нерегистровани]

Kapetan Žan Luk Pikar

Će smelo otići gde niko pre nije bio.

(недеља, 22. сеп 2019, 18:16) - anonymous [нерегистровани]

da

ne mozete ni do meseca da odete, a hocete na mars.... ovo mi lici na mlacenje prazne slame..... ljudski rod nema pouzdanu tehnologiju za putovanje do marsa... i tu je prici kraj... postojece tehmologija je vise nego primitivna za tu vrstu poduhvata..... mozda nekada u daljoj buducnosti bude.. ali za sad samo zelje...