Откривено „ледено краљевство“ испод Антарктика

Огромну „изгубљену“ ледену пећину на три спрата, џиновским холом, 200 метара ходника, неколико језера и реком, открили су поларни истраживачи на Јужном полу.

Мистериозна пећина пронађена је на острву Галиндез, где су истраживачи украјинске Антарктичке експедиције (УАЕ) поставили своје седиште.

Истраживачи су знали за један од улаза на супротној страни острва од оне на којој се обалска станица налази. Пре неколико година, међутим, улаз је блокиран када се оближњи глечер померио.

Тим без престанка од тада тражи други улаз, а сада га је и пронашао код старе британске базе, али када су чланови експедиције ушли на њега открили су да је пећина у ствари три пута већа него што се раније сматрало.

На доњем спрату величанствене пећине, тим је пронашао залеђено језеро и огроман хол, који је висок 12 метара, широк осам и дугачак 30 метара.

Широм сва три спрата пећине постоји око 200 метара мањих ходника, а тим је открио и ледену реку, као и птичје перо у блоку леда 20 метара испод површине. Перо је послато на даља испитивања у Украјину.

број коментара 0 Пошаљи коментар