У кањону Ђетиње гради се неолитски археолошки парк

Први неолитски археолошки парк, реплика древне насеобине, биће изграђен у кањону Ђетиње. На истом локалитету биће и објекат из каменог доба, са остацима нађеним у том периоду.

Празан простор у кањону реке Ђетиње већ на пролеће имаће реплике са четири неолитске куће и једном каменом из бронзаног доба.

„Ми смо се трудили, уз ангажовање одређених стручњака, да направимо комплетно идентичне настамбе, као што на то указује документација из Народног музеја која се чува у Ужицу“, истакао је Мирослав Ивановић, менаџер промоције.

То су настамбе за чију градњу су коришћени искључиво природни материјали дрво, пруће, блато, слама.

„Четири неолитске настамбе од којих је једна полуземуница ће бити изложбене, унутрашњост ће бити у потпуности уређена тако да приказује живот неолитског човека и његово привређивање, када је у питању обрада глине, коже, костију, израда оруђа, док овај комерцијални део, односно камена кућа, у другом делу насеља, треба да буде тотално технички опремљена за савремену анимацију посетилаца“, рекао је Мирослав Ивановић, менаджер промоције.

Укупна вредност пројекта који финансира Европска унија, преко Министарства финансија, је 600 хиљада евра, од чега ће Ужице добити око 400 хиљада.

Прилику да на овај начин завире у далеку прошлост свог краја, Ужичани и гости имаће по плановима следеће године, а цео простор Стапарске бање постаће занимљивији за туристе, ђаке као и стручњаке који се баве неолитом.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 23. авг 2019, 12:31) - anonymous [нерегистровани]

Samo malo...

A ko dobija 200.000 evra?