Животиње у борби са нежељеном вегетацијом

Коришћење животиња у контроли нежељене вегетације, одавно је познато. То је метода коју су у борби против корова користили наши стари, али данас поново постаје веома популарна. Она, у ствари, представља идеалан начин за заштиту усева, јер је еколошка и одржива. Друга решења су углавном инвазивна, попут употребе пестицида који су штетни и помоћу тешких машина које утабавају земљиште и смањују количину кисеоника у њему.

Тако се у Јапану користе патке које пливају по пиринчаним пољима и једу коров, чак и његово семе, не дозвољавајући му да се уопште развије.

Идеја је инспирисала и друге, па се у Француској, Ирану и јужној Африци у виноградима користе тзв. индијске патке тркачице.

Међутим, на Исланду су прибегли мало другачијем решењу. Град Болунгарвик, на северозападу те земље, дочекао је два нова становника – пар прасића, који ће учествовати у експерименталном пројекту и покушати да то место ослободе корова.

Пољопривредници су и раније употребљавали свиње за контролу нежељене вегетације а ту методу сада и истраживачи почињу да цене. Прасићи су стари десет недеља, а становници су позвани да предлажу њихова имена.

Џон Пол Ренсон, градоначелник Болунгарвика, каже да је коров велики проблем у том граду, као и у многим другим местима на Исланду, те траже свако могуће решење. „Надамо се да је ово одржив начин да се ослободимо корова и лоших биљака и да ово подручје коначно буде спремно за пољопривреду. У овом послу помоћи ће нам и Центар за истраживање природе Вестфјордс, па се надамо добрим резултатима“, наводи градоначелник Ренсон.

И становници Болунгарвика кажу да је идеја сјајна. Очекују се да ће прасићи добро обавити свој посао, јер нежељени коров штети природи. Градоначелник Ренсон каже да су очекивали мужјака и женку, али су добили две женке и у шаљивом тону додаје да ипак није незадовољан, јер сада бар не мора да брине да ће мужјак бити назван по њему.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар