Епохално откриће руских палеонтолога

На Таманском полуострву руски палеонтолози су открили готово нетакнуту лобању кавкаског еласмотеријума, врсте древног носорога, другу лобању ове врсте која је откривена на свету, али прву мужјака.

На Таманском полуострву, највећем полуострву Краснодарске покрајине и целог југа европског дела Руске Федерације, палеонтолози су имали више драгоцених проналазака, укључујући и остатке најмање 120 великих праисторијских животиња, али и део стеле из 5. века пре нове ере.

„Ове године пронашли смо остатке десетак слонова и три древна носорога, али најзанимљивији налаз је била готово цела лобања кавкаског носорога“, истакао је водећи истраживач Јужног научног центра Руске академије наука, Вадим Титов.

Важност овог налаза је што је лобања много боље сачувана од претходно пронађене, што је веома значајно, с обзиром на геолошки период из кога потиче, додао је Титов. Претходна коју је пронашао тим палеонтолога у вулканском блату припадала је женики и била је у јако лошем стању. 

Откривена лобања потиче из ране плеистоценске епохе и стара је између 1,2 до 1,4 милиона година. Има велику куполу са рогом и дужа је од једног и по метра. Титов верује да то значи да је овај носорог био дуг око четири и по и висок око три метра.

Лобања кавкаског еласмотеријума је допремљена у Музеј у Азову на конзервацију и рестаурацију.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 11. авг 2019, 06:16) - anonymous [нерегистровани]

@ Misterija

o cemu ti to pricas, Ko govori o 6000 god starom svetu. Samo ti je Vinca starija od toga a Lepenski vir jos 3000 vise . procitaj bibliju pa preracunaj godine koliko su pojedini likovi ziveli pa ces dobiti neke vrlo velike brojeve. Prva ljudska civilizacija je stvorena pre vise od 400 000 god Druga 200 000 god i tako redom. Ova nasa najnazadnija je startovala 13000 god pre nove ere posle cervrtog potopa

(недеља, 11. авг 2019, 03:51) - anonymous [нерегистровани]

Па кажемо....

....како знате да је старо 1.2-1.4 милиона година ;)

(субота, 10. авг 2019, 18:14) - Srboljub Petrovic [нерегистровани]

Misterija

A sta na ovo kazu kreacionisti? Zar nije celokupan svet stvoren pre samo 6.000 godina? I kad su pre imali vremena da izumru ovi turbo nosorozi?