„Хабл“ снимио неухватљиву, неправилну галаксију

На слици коју је забележио свемирски телескоп „Хабл“ приказана је неправилна галаксија IC 10. Она припада Локалној групи галаксија, у коју спада и „Млечни пут“.

IC 10 је значајан објекат. То је најближа позната галаксија експлозивних звезда, што значи да се у њој одвија дивље такмичење у стварању звезда које је потакнуто изобиљем водоника.

Тај гас се кондензује у непрегледне молекуларне облаке. Они потом стварају густе чворове где притисци и температуре достижу тачку у којој почиње нуклеарна фузија – која ствара нове генерације звезда.

Као неправилна галаксија, IC 10 нема облик атрактивних спиралних галаксија као што је наш „Млечни пут“, или лоптаст, етерични облик елипсастих галаксија. Она је бледи објекат упркос томе што нам је релативно близу, на неких 2,2 милиона светлосних година.

Галаксија IC 10 је постала позната 1887. године, када ју је открио амерички астроном Луис Свифт. Тешко се проучава и данас, зато што се налази у области посматрања која је пуна космичке прашине и звезда.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. јул 2019, 20:02) - anonymous [нерегистровани]

čim zinu

Molio bih administratora da ne objavljuje nebulozne komentare.@NASA;Ameri sve lažu, lažu za internet, lažu za B2 (duha), lažu za Apple.Ma, za sve lažu i ništa nisu uradili i stvorili bilo šta.?To da li ih neko voli ili ne nije bitno ali su svetska sila skoro u svemu i može samo da im se zavidi.

(четвртак, 18. јул 2019, 19:20) - anonymous [нерегистровани]

NASA

Lepo crtaju ovi NASA crtaci.