Птице и та дивна плава боја

Сваки пронађени фосил може бити драгоцен. Он нам потврђује већ прихваћене теорије, али може открити и нешто ново. То се управо догодило са недавно пронађеним фосилом птице ʼEocoracias brachypteraʼ, која је живела пре четрдесет осам милиона година.

Реч је о птици која је слична детлићу. На основу фосила закључено је да је птица имала плаво перје, што је реткост.

Да би утврдили тачност своје тезе, научници су упоредили 72 пера данашњих птица са 12 узорака пажљиво узетих из остатака фосила.

Према речима Франа Бaбaровића, биолога са Универзитета Шефилд у Енглеској, кључну улогу у доношењу научних тврдњи и доказа имао је меланозом који се може пронаћи у птичјим перима.

 

Утврђено је да је величина меланозома и код нових птица, али и код фосила – иста. Такође, дошло се до закључка да меланозом има исту структуру када је у питању сива боја. То може да значи да су плава и сива боја у еволуцији, при настанку, повезане и да имају слично порекло. С друге стране, меланозоми код црног перја другачије су структуре и величине.

Треба додати, такође, да када се плава боја једном појави у врсти, она даље наставља да се појављује и код других припадника те врсте. Зато данас постоје варијације плаве и дивни преливи боја на крилима птица попут колибрија и папагаја.

број коментара 0 Пошаљи коментар