Србија се придружила Церну као 23. земља чланица

Европска организација за нуклеарна истраживања, Церн, примила је данас Србију као своју 23. државу чланицу након што је примила формалну потврду Унеска да је Србија приступила Церновој конвенцији.

Улагање у научна истраживања је важно за развој наше економије, а Церн је једна од најважнијих научних институција данас, оценила је председница владе Републике Србије Ана Брнабић.

„Неизмерно сам поносна што је Србија постала пуноправна чланица Церна. То ће донети нове могућности за сарадњу наших научника и индустрије са Церном и земљама чланицама Церна“, рекла је Брнабићева.

Председница савета Церна Урсула Баслер истакла је да Србија има дугогодишњу сарадњу са Церном, а да су српски научници континуирано укључени у Цернове највеће експерименте.

„Веома сам срећна што је захтев Србије за чланством у Церну довео до тога да сада можемо да пожелимо добродошлицу Србији као држави чланици“, навела је Баслерова.

Генерална директорка Церна Фабиола Ђијаноти пожелела је добродошлицу Србији као 23. држави чланици: „Српска научна заједница је током дугог низа година дала значајан допринос Церновим пројектима. Чланство ће оснажити дугогодишњу сарадњу између Церна и Србије, стварајући прилике за повећање сарадње у научним истраживањима, тренингу, образовању, иновацијама и дељењу знања“.

„Као држава чланица Церна, Србија је спремна да настави са развојем науке и образовања, док ће наши научници, истраживачи, институти и индустрија имати могућност да се прикључе доносиоцима важних научних и технолошких одлука“, рекао је Младен Шарчевић, српски министар просвете, науке и технолошког развоја.

Током 2001. године Церн и Србија закључили су Уговор о међународној сарадњи који је омогућио учешће Србије у ATLAS и CMS експериментима на Великом хадронском сударачу и у Светској LHC компјутерској мрежи као и на ACE и NA61 експериментима.

Највеће учешће Србије данас у Церну је у ATLAS и CMS експериментима, у постројењу ISOLDE, који изводи истраживања у доменима од нуклеарне физике до астрофизике, као и на изради студија будућег сударача честица – FCC и CLIC – који су потенцијално нови најважнији пројекти у Церну.

Као држава чланица Церна, Србија ће имати право гласања у Савету, Церновом телу које доноси најважније одлуке, и доприносиће буџету установе. Чланирана ће допринети могућностима за запошљавање у Церну, као и учешћу српске индустријие на Церновим тендерима.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 24. мар 2019, 20:59) - anonymous [нерегистровани]

?

A da vrate status osnivaca ?

(недеља, 24. мар 2019, 15:02) - Dragacevac [нерегистровани]

Srbija

Srbija je postala clan CERN-a,bravo za Srbiju!