Амбасада САД донирала 100 вредних научних књига Петници

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду, Кајл Скот уручио је 100 научних књига библиотеци Истраживачке станице Петница. Из Петнице поручују да је оваква врста подршке од посебне важности.

„Веома је важно дати подршку независној институцији као што је Петница која свих ових деценија пружа адекватно модерно научно образовање младим људима баш када им је оно најпотребније. Истраживачка станица је важна за формирање нових генерација које ће бити квалитетан мотор развоја овог друштва у будућности“, рекао је Скот.

Додао је да је посебно лепо видети да овај образовни експеримент одолова времену и прилагођава се новим условима, али и одговоре на нове изазове.

„Веома је важно што Петница негује регионалну сарадњу и што су њени програми отворени за ученике из свих земаља бивше Југославије“, поручио је амбасадор.

Скот је обишао модерне лабораторије Истраживачке станице и разговарао са руководиоцима програма, предавачима и менторима, али и студентима сарадницима који као вршњачки едукатори помажу у реализацији образовних програма ове престижне европске институције за додатни рад са младима.

Директор Петнице Вигор Мајић рекао је да је подршка амбасаде САД за реализацију образовних програма за наставнике и ученике, који су заинтересовани за СТЕМ и ИТ области, и претходних неколико година била веома важна.

„Обезбедила је и нову опрему и 3Д штампаче за најактивније школе у оквиру овог пројекта, док ће данашња донација научних књига, које је тешко приуштити, бити веома корисна свим ученицима, студентима, наставницима, али и научницима који користе научну билиотеку Истраживачке станице Петница“, рекао је Мајић. 

Скот је на крају посете одржао предавање и разговарао на тему модерних изазова образовања са полазницима тренутних програма у Петници.

Активности Петнице пре свега су усмерене на младе

Као јединствена образовна институција у нашој земљи, али и у овом делу Европе, Истраживачка станица Петница препозната је широм света. Она од 1982. године организује образовне програме за мотивисане и заинтересоване ученике и студенте у области астрономије, физике, електронике, рачунарства, математике, биологије, екологије, хемије, геологије, медицине, лингвистике, историје, психологије, антропологије, социологије, археологије и дизајна.

Њене активности су највећим делом усмерене на младе – на ученике и студенте, као и на обуку наставника у новим техникама, методама и садржајима у области науке и технологије.

Програми Петнице обухватају широк спектар области и дисциплина у оквиру природних, друштвених и техничких наука, а образовне активности су ослоњене на широку мрежу од више од 800 стручних сарадника, који у својству гостујућих предавача, ментора или саветника учествују у креирању и извођењу различитих курсева и кампова.

Долазе из више од стотину факултета или научних института и данас, највећи део њих су бивши полазници петничких програма. Мрежа сарадника омогућава да Петница има сарадњу и са престижним светским факултетима и институтима. Кроз програме Петнице, до сада је прошло 50.000 учесника.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(субота, 23. мар 2019, 08:19) - anonymous [нерегистровани]

Americka donacija

Hm ?

(субота, 23. мар 2019, 01:02) - anonymous [нерегистровани]

Da se proveri svaka stranica

Sve i jedne knjige, da slucajno ne "mirise - esirim ", na po nesto, slicno zemljistu u Srbiji, koje je "natopljeno" sa ........ Ja licno, od njih ni gotovu novcanicu, a kamoli nesto drugo...

(петак, 22. мар 2019, 14:01) - anonymous [нерегистровани]

Naslov

Donira jer se nada i zna da ce poslije skolovanja vapiti da odu Usa da daje svoje znanje.Molim Vas dajte da nasa djeca ostanu u svojoj zemlji i obezbjedite im poslove.

(петак, 22. мар 2019, 11:28) - anonymous [нерегистровани]

Danajski dar

"Ne veruj Danajcima ni kada darove donose."

(петак, 22. мар 2019, 09:31) - anonymous [нерегистровани]

Kadrovi

Jok nego Rusiji

(петак, 22. мар 2019, 08:42) - anonymous [нерегистровани]

Gest

Lep gest, hvala! Sada je na Srbiji da ove ljude zadrzi.

(петак, 22. мар 2019, 08:40) - Albert Einstein [нерегистровани]

zabrinut

Migracija radne snage;svih profila.

(четвртак, 21. мар 2019, 21:22) - anonymous [нерегистровани]

lepo;)

A Petnica ce da donira Americi svoje najbolje kadrove.

(четвртак, 21. мар 2019, 20:00) - anonymous [нерегистровани]

hmmm

hmmm