Продужена одговорност произвођача

На конференцији „Заштита животне средине – Управљање отпадом”, у организацији Америчке привредне коморе (AmCham), присуствовали су министар заштите животне средине Горан Триван, амбасадор САД Кајл Скот и представници компанија чланица Америчке привредне коморе. На скупу је закључено да успостављање ефикаснијег регулаторног оквира за управљање отпадом има изузетну важност за очување животне средине, као и за процес приступања Србије Европској унији.

На конференцији се разговарало о продуженој одговорности произвођача у области амбалаже и амбалажног отпада, као и посебних токова отпада.
„Интерес Србије је боља, здравија и чистија животна средина. Уложићемо напор да брже решавамо проблеме и препреке на путу ка чистијој Србији. На том путу питања животне средине и привреде се допуњују", рекао је министар заштите животне средине Горан Триван.
Склад животне средине и привреде, додао је, обезбедиће и економски просперитет.

Министарство ће разматрати изазове са којима се пословни сектор суочава приликом имплементације регулативе и тиме креирати простор за нове инвестиције у области животне средине.

Драган Лупшић, председник Одбора за животну средину Америчке привредне коморе у Србији, сматра да је неопходно кроз синергију државе, привреде и локалних самоуправа допринети развоју прописа и њиховој примени, како би Србија достигла пожељне и одрживе еколошке циљеве.

„Било би корисно у целости установити принцип продужене одговорности произвођача, којим се одговорност не завршава само у тренутку пуштања производа на тржиште, већ се продужава и након његовог коришћења, све до тренутка када настаје отпад. Тај принцип је најефикаснији и примењује се у свим државама ЕУ", навео је Лупшић.

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот истакао је да заштита животне средине и управљање отпадом представљају темељ модерне економије.

„Србија би требало да инвестира још петнаест милијарди евра у заштиту животне средине током наредних неколико година и америчке компаније већ уводе нове праксе у овој области. Док је приватни сектор продуктиван, али и део проблема, он је такође и кључан елемент за решење овог проблема. Кроз сарадњу са индустријом, чинимо услугу држави и постижемо оптимална решења", рекао је амбасадор Скот и поручио да се ови напори не тичу само Владе и индустрије, већ сваког појединца и његове посвећености животној средини.

На закључку конференције подвучено је да су наредни кораци унапређење постојећих система продужене одговорности, инвестирање у сакупљачку мрежу и рециклажу, као и подизање капацитета комуналног сектора и локалних самоуправа. Управљање отпадом је једно од главних питања којима се бави Одбор за животну средину Америчке привредне коморе. Овај Одбор активно ради на подстицању конструктивног и партнерског односа пословне заједнице, Владе и других учесника, и на унапређењу регулаторног оквира који ће подстицати одржив развој компанија.

Америчка привредна комора у Србији представља више од 200 америчких, међународних и домаћих компанија које запошљавају више од 100.000 грађана Србије и које су укупно у земљу инвестирале четрнаест милијарди евра.

Приредила: Александра Божовић

број коментара 0 пошаљи коментар