Исхрана богата рибом повећава интелигенцију

Деца која једу рибу барем једном недељно ‒ спавају боље и на тесту интелигенције добијају у просеку четири бода више него она која не једу рибу или је само понекад једу, најновији су закључци научника Универзитета у Пенсилванији.

Претходне студије указале су на однос између омега три масних киселина у многим врстама риба и побољшане интелигенције, као и бољег спавања. Међутим, први пут су сви ти фактори повезани. Ново истраживање научника открива да је спавање 'могући посредник' и да постоји потенцијална веза између конзумирања рибе и интелигенције.

„Ово подручје истраживања се тек развија. Ми анализирамо омега три масне киселине, али оне које долазе из наше хране, а не из додатака исхраниˮ, рекао је Ј. Лиу, водећи аутор и ванредни професор за здравствену негу и јавно здравље.

Пример правилне исхране од малих ногу

У истраживању је учествовало 541 дете; коришћен је тест интелигенције који испитује вербалне и невербалне вештине, као што су речник и кодирање. Деца су морала да се изјасне колико су често јела рибу, а опције су варирале од „никада" до „бар једном недељно". Њихови родитељи су затим одговорили на питања о квалитету сна помоћу стандардизованог упитника за спавање, који укључује трајање сна и учесталост ноћног буђења или дневне поспаности. На крају, истраживачи су контролисали демографске информације, укључујући родитељство, занимање, брачни статус и број деце у кући.

Анализирајући податке, тим истраживача је открио да су деца која једу рибу једном недељно на тесту интелигенције постигла 4,8 поена више од оне која су рекла да ретко једу или никад не једу рибу. Они чији оброци понекад укључују рибу постигли су 3,3 поена више. Поред тога, повећана конзумација рибе била је повезана са мањим поремећајима сна.

Стручњаци сматрају да су недостатак сна и лоша спознаја повезани са антисоцијалним понашањем. Како су утврдили да омега три утиче на спавање, то је још један разлог да се уведе стална конзумација рибе.

Стручњаци поручују да постоји све више доказа да је исхрана богата рибом добра за здравље, те да би требало да се више оглашава и промовише. Ваљало би да се деца са овом намирницом упознају раније, већ око друге године.

„Благовремено упознавање са укусом учиниће га бољим укусом", рекао је Пинто-Мартин, један од истраживача, и додао да је то потребно посебно у култури у којој риба није обично служена. „Деца су осетљива на мирис, а ако се не навикну на њега, можда им се касније неће свидети укусˮ, поручио је.

Истраживачи такође желе да додају и закључке нове контролисане студије како би установили да конзумирање рибе може довести до бољег спавања, бољег школског учинка и других практичних користи. Засад истраживачи препоручују постепено додавање рибе у исхрану.

Приредила Марија Тошић 

број коментара 5 пошаљи коментар
(недеља, 14. јан 2018, 11:52)
Samo citiram: [нерегистровани]

"Rečna riba je pravi sunđer...

za upijanje svih otrova iz vode,a jedina zdrava riba je samo ona iz stalno zamrznutih mora!"

(субота, 13. јан 2018, 12:49)
anonymous [нерегистровани]

A povecava i "tezinu"

Druga istrazivanja (Holandija, Belgija) opet govore da je riba puna teskih metala (ziva, kadmium, arsen, olovo, kalaj) i ne preporucuje se konzumirati je vise od dva puta sedmicno. Ziva najprisutnija. EU norma je 1mg/kg al se razmatra da se ublazi jer se tesko moze ispuniti. Narocito trudnice i dijeca su kriticna grupa.

(субота, 13. јан 2018, 11:52)
anonymous [нерегистровани]

Inteligencija

Za mene su obicno govorili, cuti kao riba, mora da je pametan.

(петак, 12. јан 2018, 21:41)
Milos [нерегистровани]

Simo Matavulj

Simo Matavulj, pisac o zivotu u Dalmaciji , nije nikad opisivao Dalmatince kao izuzetno pametne , naprotiv ...

(петак, 12. јан 2018, 14:23)
anonymous [нерегистровани]

Kakva gomila budalaština

To je kao ono kad su Englezi tvrdili da treba piti što više alkohola, jer je prosečan Englez pio kao lud, a neki su živeli dugo, dok su trezni bili stalno bolesni. Onda se pokazalo da su tamo trezni bili mahom samo oni koji nisu imali pare za alkohol, bili su beskićnici i oduvek lošeg zdravlja. Danas sami Englezi kažu da je i najmanja količina alkohola jako loša po zdravlje.

Riba je većinom jako skupa i relativno teško se sprema i jede, pa je najviše zasupljena kod dobrostojećih porodica. Oni svakako imaju para i za privatne bolnice, kurseve za roditelje, ceo tretman bez stresa, vrhunske stručnjake, potom privatna obdaništa i škole, itd. Naravno da će deca postizati bolje rezultate i imati mirniji san od onih koje neko bombarduje. Dakle, ovde se pre može reći da su i jelovnik i rezultati posledica kvalitetnijeg života, a ne uzrok. Tako briljantnom logikom još će da kažu i da redovno jedenje ribe obezbeđuje bolje plaćene poslove. Sve "naučnici".