Људи који мисле да заслужују предност не поштују инструкције

У савременом свету, инструкције су присутне на сваком кораку. Недавно истраживање показало је да људи који сматрају да заслужују предност ‒ имају и мању потребу да прате упутства, јер их сматрају „неправеднимˮ.

Научницима је већ познато да људи који верују да заслужују одређене предности и посебне услове у односу на друге ‒ мање брину о томе да ли је нешто друштвено прихватљиво или корисно. Аутори Емили Зитек са Универзитета Корнел и Александар Џордан са Харварда покушавају да разумеју узроке таквог понашања и тако помогну у комуникацији са таквим појединцима. 

 „Чињеница да данас има много притужби на студенте или колеге који сматрају да имају право на предностиˮ, каже Емили Зитек, „говори да је потребно наћи одређено решењеˮ. Аутори су извели низ студија, најпре да би видели ко најчешће избегава упутства и инструкције.

Пошто су утврдили да људи који верују да имају више права на нешто ‒ мање прате упутства, научници су понудили низ сценарија ‒ себичност, контролу, кажњавање ‒ како би разумели зашто ти појединци игноришу инструкције. Међутим, ниједан од њих није утицао на исходе; ти појединци су и даље одбијали да прате упутства. 

Истраживачи су били изненађени тиме колико је тешко утицати на њихов став: „Мислили смо да ће следити упутства када им кажемо да ће бити кажњени због тога што то не раде; међутим, и даље су мање поштовали налоге него остали.ˮ

Последња група експеримената, у истраживању правичности, коначно је довела до закључка: „Ти испитаници не следе инструкције јер би радије прихватили губитак него пристали на нешто што сматрају неправеднимˮ, написали су аутори.

Менаџери, професори и сви остали који сарађују са таквим људима треба да обликују упутства тако да изгледају праведније или легитимније, а то је свакако изазов.

Истраживачи су закључили да организације и друштва функционишу много боље када су људи спремни да прате упутства.

Приредила: Татјана Цвејић

број коментара 0 пошаљи коментар