Политика и наука

Политика није егзактна наука. На политичке одлуке у некој земљи утичу традиција, морал и бројни други чиниоци.

Доносити политичке одлуке у појединим областима без учешћа и утицаја научника готово је немогуће. Зато су у Европској унији покренули неколико одбора и тела у које су укључени научници и новинари који прате науку.

Тако је основан научни саветни одбор ‒ Механизам научног саветовања САМ. Чланови тог тела учествовали су на четвртој Конференцији научних новинара (ECSJ), која је одржана летос у Копенхагену.

Председник тог научног савета је некадашњи генерални директор Церна, господин Ралф Хојер. Он је истакао да се у САМ-у налазе познати научници, људи са великим искуством и да је њихов задатак да отварају питања, истражују и на тај начин утичу на формирање политичких одлука и одређених регулаторних питања и закона.

Један од примера је испитивање присутности угљен-диоксида у ваздуху у свакодневном животу и утврђивање колико возила емитују CO2. То истраживање биће готово до 2020. године и биће значајно за доношење одлука и регулатива. Тренутно се ради и на пројектима који имају за циљ анализу сајбер заштите и сајбер технологија, као и пољопривредних биотехнологија.

Господин Хојер је истакао да једини проблем у раду тог независног тела представљају кризне ситуације у којима треба деловати врло брзо. Због тога морају донети нови план који ће омогућити да се у рад САМ-а укључи више људи, како би се бржом анализом доносиле што боље политичке мере и регулативе.

 

Приредила: Јасимна Вујновић Милошевић  

 

број коментара 0 пошаљи коментар