Познати светски архитекти у Београду

Одрживост је кључни концепт развоја свих економских, еколошких и социјалних аспеката људског постојања ‒ задовољава потребе садашњег тренутка, а при томе не угрожава будућност, чуло се на конференцији за медије поводом Првог међународног конгреса „Одржива архитектура ‒ енергетска ефикасностˮ, који ће се одржати 7. и 8. октобра 2017. године у Београду.

Квалитетан живот будућих генерација кроз заштиту природног окружења и спречавање драматичних климатских промена, могуће је пре свега осигурати одрживом, еколошком и енергетски ефикасном архитектуром, јер су зграде данас највећи загађивачи и потрошачи енергије.
О тој значајној теми, на Конгресу ће говорити и предавачи који су ауторитети у области одрживе архитектуре у светским оквирима, рекао је мр Владимир Ловрић, председник Организационог одбора Конгреса. „Данас и у будућности свако архитектонско и урбанистичко решење мора да буде одрживо у свим сегментима, у процесу пројектовања и планирања, као и касније, у фазама реализације и експлоатације објеката. Мора се обезбедити и максимална заштита природних ресурса ‒ земље, воде и ваздуха", истакао је том приликом.

Конгрес ће обухватити значајне теме усмерене на одрживи, еколошки и енергетски ефикасан приступ у архитектури уз употребу обновљивих извора енергије, одговарајућих материјала, савремених технологија и система грађења.

Школовање архитеката у Србији

На Архитектонском факултету у Београду, након основних и мастер студија, архитекти могу наставити специјализацију у области енергетске ефикасности и одрживе архитектуре на специјалистичким студијама.

„Ове студије обухватају курсеве које изузетно често иновирамо, и изнова акредитујемо. Одржива архитектура и енергетска ефикасност то захтевају због сталног развоја нових технологија и материјала. И ова конференција је прилика да наши студенти сазнају о новим методама у пројектовању и дизајну, уз употребу обновљивих извора енергије, чистих и енергетски ефикасних технологија", рекла је за Портал Образовно-научног програма доц. др Ана Никезић, продекан за науку Архитектонског факултета Универзитета у Београду.

Међународни конгрес „Одржива архитектура ‒ енергетска ефикасност"  требало би да допринесе да се и у нашој земљи нађе начин да енергетска ситуација и еколошки контекст достигну европске и светске стандарде, сматра мр Владимир Ловрић.

број коментара 0 пошаљи коментар