Наука је поново у граду!

Пожурите у Галерију науке и технике САНУ! Она је, по мишљењу колега новинара који су се на потпуно нови начин упознали са физиком, најзабавније место у Београду! Отвара се изложба "Наука кроз забаву".

Практично до краја септембра, кроз осамнаест веома атрактивних експеримената, ученици старијих разреда основне школе, средњошколци, али и остали заинтересовани, моћи ће да се упознају са феноменима и законима физике и оптике.

„Идеја да се направи изложба ʼНаука кроз забавуʼ потекла је од наших колега са Универзитета у Штутгарту. Циљ нам је да младима покажемо колико је наука занимљива и да их привучемо да се баве истраживачким радом", рекао је проф. др Бранислав Јеленковић из Института за физику.

Роберт Луф, истраживач на пољу квантне физике са Универзитета у Штутгарту, осим научним радом бави се и смишљањем креативних и атрактивних огледа, којима већ петнаест година привлачи публику свих узраста.

„Квантна физика и квантна механика су области у које наша држава улаже много новца. Због тога смо у обавези да јавности представимо шта ми то радимо и због чега. Наравно, не до детаља, не користимо никакве једначине, већ омогућавамо публици да види, додирне и уради оглед, практично да се поигра...", рекао је за Интернет портал Образовно-научног програма др Роберт Луф.

На тај начин феномени са светлошћу, ротацијом, течностима, магнетним пољем лако заинтересују посетиоце, који затим затраже објашњење. Деца се само поиграју, али одрасли имају многа питања, додао је наш саговорник.

Изложбу „Наука кроз забаву" у Галерији науке и технике организовали су Институт за
физику, Универзитет у Штутгарту, Галерија науке и технике САНУ и Центар за промоцију
науке.

„Веома ме радује што је ангажовањем Центра за промоцију науке о изложби обавештен велики број школа. Одзив је изузетан, сви термини предвиђени за групне посете су већ резервисани. Демонстратори су будући истраживачи, ученици четврте године Математичке гимназије, а обучиле су их наше колеге са Универзитета у Штутгарту", додао је проф. Јеленковић.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 11. сеп 2017, 18:08)
☺ [нерегистровани]

Nakom protiv predrasuda


Naučne metode možemo i trebamo koristiti iako nismo naučnici!