Одакле потичу хулигани?

Мангупи, силеџије, делинквенти, злочинци, а данас најчешће навијачи ‒ списак синонима може још много да се продужи, али само је једна реч, поред вандала, постала интернационална ‒ хулиган. Речници се и даље споре поводом правог порекла те мистериозне речи, али оно што је сигурно јесте да је њен кривудав етимолошки пут почео од ирског презимена Хулиган.

У Британији и Ирској 19. века постојала је једна веома популарна форма забаве најсличнија француској бурлески. Та традиција, под називом „мјузикхол", и даље постоји у тим земљама. Представе које су се давале у „мјузикхоловима" биле су комичне и пуне песама, које су неретко постајале општепознате, као данас хитови са Ем-Ти-Вија. Оне су у то време образовале популарни жанр мјузикхол песама. Исто тако, и ликови из представа су били типски, што значи да су се често исти ликови појављивали у више различитих представа као отеловљење неке особине. Тако се крајем 19. века у једној ирској мјузикхол песми појавила робусна и смешна породица Хулиган.

Недуго затим породица Хулиган почела је да се појављује и у штампи. Часопис „Нагетс" је редовно објављивао карикатуре и мини-стрипове о згодама дотичне неотесане породице. Ускоро је и у енглеским и америчким часописима почео да се појављује по неки Хулиган.

Међутим, реч је тек 1898. године „изашла на улице" у значењу које данас има. Наиме, те године је у Лондону ухваћена ирска банда ситних превараната. Када су доведени на саслушање, себе су представили као банду „Хулиганови момци". У наредном периоду, новинари широм Енглеске почели су и остале сличне криминалце да пореде са „Хулигановим момцима", и стога, као израз новинарске инвентивности, и њих назвали „хулиганима". Тако је крајем 19. века израз „хулиган" постао један од омиљених неологизама англофонске штампе, а захваљујући великом броју ситних превараната и криминалаца, и један од најучесталијих.

Следећа етапа у откривању те мистериозне речи била је њено напредовање из новинарског жаргона у књижевни језик ‒ а где има мистерије, ту, наравно, има и Шерлока Холмса. Артур Конан Дојл је први у једној краткој причи из 1894. године употребио израз „хулиганизам". Дојлу се реч очигледно допала, па је тако у негодовању над покретом сифражеткиња, њих назвао „женским хулиганима".

При помену речи хулиган, данас ће већина нас помислити на агресивне спортске навијаче. Ширење те речи на област спорта такође је заслуга штампе и медија. Наиме, 60-их година 20. века енглески фудбалски навијачи почели су све чешће да се удружују и да покрећу нереде, под изговором привржености клубу. Тај феномен је назван „енглеска зараза". И нажалост, показао се као зараза ‒ од једног обичног презимена, познатог само у Ирској, реч хулиган је постала распрострањена по целом свету, јер се и појам који означава ‒ проширио по целом свету.

 

 

број коментара 5 пошаљи коментар
(понедељак, 11. сеп 2017, 14:16)
rex [нерегистровани]

ma nije to bitno

ono sto je bitno jeste, koliko je tim pojedincima los zivot da su spremni tek tako da naprave glupost i da ga bace , trunuci iza resetaka par godina

(понедељак, 11. сеп 2017, 13:18)
anonymous [нерегистровани]

Не знам

Не знам одакле потиче та реч, али постављам следеће питање:
Како су дозволили родитељи да тако " васпитају" своје дете да када одрасте буде проблем за све?
То ми стварно никада неће бити јасно.

(понедељак, 11. сеп 2017, 08:54)
anonymous [нерегистровани]

Потичу из фамилија и врха власти

Сви су они то понели из фамилија и добили подршку од врха власти.

(понедељак, 11. сеп 2017, 08:37)
anonymous [нерегистровани]

Чланак је симпатичан али је тема веома мрачна и озбиљна

Хулиганизам као појава је неупоредиво значајнија тема од тога како је њен назив настао. Шта све може да се сведе на појам и суштину хулиганизма? Како друштво ствара такве појединце или тачније групе? То су теме које би требале да буду у врху дневног реда свих релевантних фактора сваке друштвене заједнице. Ја бих само узгред напоменуо да се, по мом мишљењу, хулиганизам појављује у свим сферама друштва. Улични хулиганизам је само једна његова манифестација, јер се он у разним системима појављује и као елитни хулиганизам (када друштвена елита у односу на остало друштво примењује софтифициране али безобзирне методе које су недвосмислени пандан уличном хулиганизму), па онда хулиганизам одређених државних или ауторитетних структура, па трговачки и индустријски хулиганизам на нивоу бранши и магната и тако даље.

(понедељак, 11. сеп 2017, 07:46)
anonymous [нерегистровани]

Huligansvo

Iz Srbije