Младунче мајмуна осветљава далеку прошлост човечанства

Фосил лобање младунчета које је живело у шумама Кеније пре тринаест милиона година нуди увид у то како је давни предак људи и свих модерних мајмуна могао да изгледа.

Научници су у среду објавили да су открили досад најкомплетнију лобању мајмуна који је изумро. Лобања је припадала младунчету које су назвали Алеси.

Тај вредан и редак фосил омогућио им је да проуче карактеристике мозга, унутрашњег уха и правих зуба које су пронашли испод млечних зуба. 

Због мале њушке, пронађена лобања величине лимуна подсећа на лобању гибона, малог азијског мајмуна. Међутим, систем за равнотежу у унутрашњем уху разликује се од оног који постоји код гибона, па се претпоставља да се новооткривена врста кретала кроз дрвеће опрезније и да је имала мање руке од гибона, који се креће кроз крошње са акробатском лакоћом.

Лобања може да пружи одговор на старо питање о пореклу линије која води до људи и модерних мајмуна као што су шимпанзе, гориле, орангутани и гибони, показујући да је њихов заједнички предак еволуирао у Африци, не у Евроазији, кажу научници.

Фосили старији од десет милиона година који могу да осветле еволуцију заједничких предака људи и модерних мајмуна јесу ретки, често су то само оштећени зуби или делови костију вилице.
Због тога се тај фосил, ископан западно од језера Туркана у северној Кенији, сматра тако важним.

„Јако је тешко наћи нешто овако вредно. Зато кад га пронађемо, скачем од среће. Још увек не могу да дођем себи", каже палеонтолог Исаја Ненго.

Име Алеси је изведено од „алес", што значи „предак" на локалном турканском језику.
Фосил припада новој врсти која је названа Nyanzapithecus alesi и која је у блиском сродству са заједничким претком људи и модерних мајмуна, премда је тај предак вероватно и старији, каже Фред Спур са Универзитета у Лондону.

Алесини зуби и потпуно развијена кост ушне тубе указују на сродство са модерним мајмунима. Анализа зуба показује да је младунче имало годину дана и четири месеца кад је угинуло. Истраживачи, који још не могу да утврде Алесин пол, кажу да је младунче нестало вероватно у вулканској ерупцији.

Студија је објављена у часопису Нејчер.

број коментара 5 пошаљи коментар
(субота, 12. авг 2017, 02:24)
anonymous [нерегистровани]

@Aleksandar

Pretke, Aleksandre, pretke. Ne predake

(петак, 11. авг 2017, 20:54)
Aleksandar [нерегистровани]

Evolucija je laž

Ovde je reč, jednostavno, o izumrlim vrstama majmuna koje tzv. naučnici predstavljaju kao predake čoveka.

(петак, 11. авг 2017, 20:08)
☺ [нерегистровани]

Imala je velike oči!


Sudeći po lobanji na fotografiji izgleda da je ta vrsta primata bila aktivnija noću!

(петак, 11. авг 2017, 19:01)
Srboljub Petrovic [нерегистровани]

Dugo toplo leto

Braca kreacionisti mora da su na letovanju. Cudo da propustaju ovakvu priliku da iznesu svoje dogmatske svetonazore. Kamo neuki Darvin, kamo zabludela evolucija? Necete valjda da dozvolite da vas omete paradajz na plazi u Paraliji ili Sutomoru?

(петак, 11. авг 2017, 18:34)
Драган [нерегистровани]

...

бла,бла-трућ,трућ. Опет измишљотине о такозваној еволуцији човека. Тој измишљеној теорији је прошао век трајања, покварила се, време када је она имала пресудан утицај на мишљење човека је прошлост која се више неће поновити. Више ни мала деце не узимају ту философску спекулацију за озбиљно.