Бриге, психолошке штеточине

Да ли сте се икада покајали што нисте више бринули због нечега? Можете се кајати што нисте били пажљивији, одлучнији, опрезнији, стрпљивији, али никада нећете жалити што се нисте више секирали. Дакле, ако можете да размишљате о лошим исходима, можете да радитe и нешто друго ‒ да размишљате о својој будућности.

Секирација је лоша навика ума. То није нешто што нам се догађа, већ нешто што сами себи радимо, интензивно размишљајући о лошим исходима. Секирација никада не долази у друштву добрих идеја, нити нам пружа утеху.

Постоје људи који су плаћени да се секирају, а то су радници за откривање кварова. Да ли сте плаћени за бригу? Ако нисте, сместа набројте све начине на које ће оно због чега бринете, на крају, бити у реду. Можда неће баш све бити савршено, али ће бити сасвим добро.

Формула : довољно добро

Почните да у живот уносите синтагму „довољно добро". Нисте успели да окречите цео стан, али сте поправили мање кварове, излупали тепихе и опрали прозоре и завесе и то је довољно добро.

Нисте у финансијској могућности да припремите вечеру за пријатеље какву бисте желели. Одустаните од печеног бута, кувања, тешких филова и сецкања поврћа за руску салату. Уместо тога, испеците велику, здраву и мирисну питу са јабукама, ђумбиром и циметом.

Дајте вашој пити „здравковићки" неко маштовито име и послужите своје госте. Они ће бити задовољни што не иду кући са препуним стомацима и што не морају да пију соду бикарбону после преједања. Уместо тога, и те како ће ценити ваш труд и то што сте спремили нешто укусно, ароматично, здраво и благотворно за њихово здравље.

Вежбајте да у мислима и најгоре исходе преокренете у нешто добро. Можда је лош исход прилика за нешто боље.

Бројни су примери да студенти, који нису примљени у неке од уметничких школа, касније, када направе успешну каријеру, захваљују онима који су их одбили. Можда нисте уписали школу коју сте желели, али ћете у другој школи наћи добро друштво и стећи пријатеље за читав живот.

Замка: сад или никад

Психотерапеут др Мира Киршенбаум сматра да се велика секирација активира размишљaњем ʼкадаʼ ће нешто да се деси. Склони смо да себи наметнемо непотребан притисак да нешто мора да буде за месец дана или никад.

Дакле, у борби са психолошким штеточинама:

1. окончајте питање „тајминга";

2. престаните да прижељкујете један специфичан исход.

Развијте код себе мало скрушености када су у питању способности да видите будућност. Постоји више начина да нам се десе добре и лепе ствари.

Многе од њих ће бити изненађење. Престаните да размишљате о томе како ствари могу да „крену наопако". Размишљајте на који све начин могу да се заврше добро.

Предузмите одмах конкретне кораке за разрачунавање са оним због чега се секирате. Није важно шта радите ако то пружа и најмању шансу да приђете корак ближе превазилажењу проблема.

Када то урадите, градите однос поверења са собом. На тај начин, саопштавате свом унутрашњем бићу да сте у стању да водите рачуна о себи, а тада ће и оно престати да се секира.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 13. јул 2016, 21:27) - anonymous [нерегистровани]

Vice Versa

... ili ima vise vremena za sekiranje? :)

(среда, 13. јул 2016, 13:03) - ☺ [нерегистровани]

Suncokreti se tokom noći okreću prema istoku!


Ko rano rani barem manje brine!