„Каспијско морско чудовиште“ труне у луци, а могло би и да васкрсне

Некадашњи понос совјетских оружаних снага, екраноплан класе „луњ“ осмишљен као „летећи брод“ који лебди неколико метара изнад површине воде, данас труне у луци града Каспијска.

Совјетско војно руководство посветило је велику пажњу пројектовању и развоју екраноплана, за које се сматрало да ће дати велику предност и мобилност у евентуалном сукобу.

Екраноплани нису авиони нити ховеркрафти већ су категоризовани као бродови. Међутим, крећу се на веома посебан начин.

Они се крећу „лебдећи“ неколико метара изнад воде помоћу површинског потиска – отпора ваздуха који крила стварају у односу на површину.

„Луњ“ класу екраноплана покретало је осам млазних мотора „кузњецов НК-87“ од којих је сваки производио 127 килоњутна потиска.

Тело је било облика уобичајеног за све хидропланове са великом плочом на дну, која се служила да му омогући да „одскочи“ пред полетање.

Са крстарећом брзином од 550 километара на час, „луњ“ је био веома покретан и омогућавао покривање велике површине за релативно кратко време.

Летећа ракетна крстарица

Осим брзине, предност екраноплана у односу на конвенционалне бродове била је ниске висине летења био готово невидљив за радаре, а пошто није био уроњен у воду, ни дубинске мине нису представљале претњу по њега.

Намењен је био површинском поморском ратовању, а био наоружан са шест лансера „П-270 москит“ крстарећих противбродских ракета.

Није био без својих мана, додуше. Као и сви екраноплани, није могао да лети изнад неравне површине, тако да је зависио умногоме од временских услова и мирноће мора. Маневарске способности су им веома ограничене, а нису могли бити додатно оклопљени јер не би могли да узлете.

Једини примерак који је ушао у службу био је „Мд-160“, популарно назван и „Каспијско морско чудовиште“, 1987. године. Из употребе је повучен крајем деведесетих година, и од тада труне у Каспијску.

Васкрсавање екраноплана

Модернија верзија, названа „орлан“ (орлић), налази се у плану развоја новог државног програма наоружавања од 2018. до 2027. године.

Заменик премијера Јуриј Борисов најавио је 2018. године да се планира изградња прототипа.

„Државни програм наоружавања укључује и истраживање и развој 'орлана', као и његово унапређивање, а то прво подразумева конструкцију прототипа који ће бити наоружан ракетама“, рекао је Борисов.

Новом екраноплану намењена је улога заштите северне морске руте где је војна и цивилна инфраструктура слабо брањена.

Такође, предузимаће мисије патролирања, транспортовања и спасавања на мору.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(недеља, 26. јан 2020, 01:48) - anonymous sasa [нерегистровани]

Prevaziđeno!

A i verovatno bi bila laka meta za dronove!

(недеља, 26. јан 2020, 00:31) - Bagzi [нерегистровани]

idea

na ovom sistemu leta napraviti putnicki avion i to da leti Njuork-London prava stvat samo ga usavrsiti ga jos malo prava stvar.

(субота, 25. јан 2020, 21:02) - anonymous [нерегистровани]

@Aha bas tako

Русија можда није највећа војна сила али има кинџал који је неухватљив за било чију ПВО као и најбољу сопствену ПВО, најбољи тенк на свету, и најбоље ловце на свету. Тако да, та сила за коју Ви навијате мало није више тако доминантна као некада.

(субота, 25. јан 2020, 20:59) - anonymous [нерегистровани]

re: aha bas tako

Da su Rusi proizvodjaci magle u oblasti naoruzanja, odavno bi ih NATO napao i pocepao na mnogo manjih drzavica. Ovako se oblizuju naokolo kao maca oko mleka, ali niko nema hrabrosti da udje u tu maglu.

(субота, 25. јан 2020, 20:45) - anonymous [нерегистровани]

bravo

mora da si ti kupio malo te ruske magle pa znaš.

(субота, 25. јан 2020, 20:20) - anonymous [нерегистровани]

Aha, bas tako

E pa bas je tako. Rusi su imali raketne motore tri puta jaca od Nasinih, i to pre vise od 30 godina. Prodali nasi da se oni "duvaju". Ciolkovskij je prvi koji je izmislio raketu od 3 stepena na tecno gorivo. Dokumenti koji su nacisti ukrali , nadjeni su u bunkeru Von Brauna.

(субота, 25. јан 2020, 19:39) - anonymous [нерегистровани]

@Aha, bas tako

Prvo, ovo nisu razvijali Rusi vec Sovjeti. Drugo, Rusi ne prodaju maglu ako vec ne znate Rusija je drugi najveci izvoznik oruzja i vojne opreme u svetu. Jos Rusi nikom ne prete i ne ucenjuju ga da mora da kupi njihovo oruzje ( kao sto rade Ameriaknci). To vam samo govori o kvalitetu ruskog oruzja i vojne opreme.

(субота, 25. јан 2020, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

Prodavanje magle... trla baba lan ceo dan

@Aha, bas tako
Sa budzetom of 1/10 od Americkog mnogo vise magle prodaju nego Amerikanci.... hahaha... Magla koju Amerikanci prodaju je kolicinski manja ali 10x skuplja....

(субота, 25. јан 2020, 18:24) - anonymous [нерегистровани]

Aha, bas tako

Rusko fantaziranje i bajke ! Kada bi se po njima merila snaga onda bi oni bili daleko najveca velesila a ovako su daleko najveci proizvodjaci 'magle'