Ердоган поручио први турски електрични аутомобил

На свечаној промоцији првог турског електричног аутомобила ТОГГ, турски председник Реџеп Тајип Ердоган је обавио пробну вожњу и извршио поруџбину. Турска је успела да оствари свој шездесетогодишњи сан да произведе свој аутомобил – а овај ће бити у складу са најновијим достигнућима ауто-индустрије, што подразумева и аутономну вожњу.

Фабрика у којој ће први турски аутомобил на електрични погон бити произведен биће изграђена у Бурси, на милион квадратних метара, на земљишту које припада војсци.

Очекује се да ће у погонима бити запослено око 4.300 људи, укључујући 300 квалификованих радника. Годишње ће се производити 175.000 аутомобила, у пет различитих модела.

Аутомобил ће имати домет до 500 километара и литијум-јонску батерију домаће производње, која се, према медијским извештајима, може напунити до 80 одсто за мање од 30 минута.

„Сведоци смо остварења шездесетогодишњег турског сна. Наш сан је био да имамо аутомобил произведен домаћом технологијом, који ће пронети наше име у свету. Тражили смо храбре људе да то учине и сада их имамо“, наводи председник Реџеп Тајип Ердоган.

Турска је први пут покушала да произведе сопствени аутомобил 1961. године. Био је то „Деврим" (Револуција), али пројекат није одмакао даље од прототипа.

У годинама које су уследиле, Турска је развила ауто-индустрију доводећи стране произвођаче као што су „Форд“, „Бритиш мотор корпорејшн“, „Тојота“, „Хонда“, „Хјундаи“, „Мерцедес-Бенц“, МАН. Тако су настали модели који су се производили по страној лиценци – „Анадол“, „Мурат“, „Ојак“.

„У овај пројекат ће током 15 година бити уложено укупно 22 милијарде турских лира (3,7 милијарди долара), а аутомобил ће бити дизајниран као паметан уређај компатибилан са интернет стварима“, истиче турски председник после вожње обалом Босфора у моделу будућег потпуно домаћег електричног аутомобила. 

Предвиђено је да потпуно електрични аутомобил има две конфигурације мотора од 200 или 400 коњских снага. Производни погони треба да буду завршени 2021. године, а први аутомобил биће произведен 2022. године.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јан 2020, 07:37) - anonymous [нерегистровани]

Ziva agonija..

Da li je moguce da se niko ne zapita kako citamo ove vesti da jedna Turska koja se u skolski mozak deteta usadjuje kao zaostala i skoro propala drzava, iako je daleko od toga, proizvodi elektricni automobil koji je bilo doskora nemoguce registrovati u evropskoj naprednoj Srbiji jer nema kubikazu? Nas covek je napravio mali gradski elektricni automobil i prilikom sertifikacije mu je saopsteno da to u Srbiji ne moze proci. Koliko je takvih mladih ljudi napustilo zemlju, da nam se sada serviraju ovakve vesti, skoro kao ostvarenje naucno-fantasticnih dostignuca a iste ili bolje mozgove je nas sistem proterao iz zemlje? Gde gresimo, ko nas gusi? Da li sve mnogoljudniji pokret tzv. "Zivih ljudi" u Italiji i sirom sveta nije dovoljan pokazatelj da nesto ozbiljno nije u redu sa vazalnim drzavama?

(субота, 25. јан 2020, 15:58) - anonymous [нерегистровани]

.

Po cemu bolji?

(субота, 25. јан 2020, 15:24) - anonymous Milan [нерегистровани]

Samo napred

Ovaj put treba i Srbija da pravi. Razvijti svoje proizvode. Niko drugi nije bolji. Mislim da je dosta da druge zemlje dominiraju nekim stvarima. Došlo je vreme preokreta.
Živela Srbija.

(субота, 25. јан 2020, 14:25) - Dragoslav [нерегистровани]

Odlican auto

Bolji i jeftiniji od izvikanih nemackih marki.