Сателитско интернет-сазвежђе већ ради, Маск већ твитовао преко њега

Биће потребно неколико година и хиљаде нових сателита пре него што сателитско интернет-сазвежђе „Старлинк“ постигне пуну функционалност, али је рани тест система показао да ради и са тек 60 постављених сателита.

Илон Маск, директор „Спејс-икса“ чији је „Старлинк“ пројекат, послао је преко непотпуно мреже твит. Након неколико минута одговорио је на исти: „Вау, упалило је!“

Није лош резултат узимајући у обзир да мрежу сателита сачињава тек 60 сателита на висини од 400 километара.

Маск је у мају, када је ракета „фалкон 9“ однела прву туру сателита, рекао да систем неће бити од велике користи све док сателитско сазвежђе нема барем 400 сателита, док ће значајан „функционални капацитет“ постићи са 800 и више сателита.

Када се читав систем подигне и комплетира током 2020-их година, „Старлинк“ ће обезбедити веома јефтину интернет везу за било коју локацију на Земљи.

Постављени у ниској Земљиној орбити, међусобно повезани сателити ствараће неку врсту омотача око планете, омогућавајући људима на тлу да се повежу на интернет.

„Старлинк“ се очекује да постане економски одржив са 1.000 јединица, али копанија планира да лансира око 12.000 сателита, од којих сваки тежи 227 килограма, а до сада се показало и да је у ниској Земљиној орбити наступила прилична гужва.

број коментара 0 Пошаљи коментар