Осетите музику

Научници су произвели одећу која звук претвара у вибрације, тако да особе оштећеног слуха кроз тактилни осећај могу да доживе музику.

Паметна одећа, названа „Саунд ширт“ ("Sound Shirt"), односно „Музичка кошуља“ омогућава глувим особама да осете музику на својој кожи. Практично, музика се истовремено преводи у податке, лако читљиве за 16 микроактиватора уграђених у тканину одеће.

„Ово је 'Звучна кошуља', која глувим људима омогућава да осете музику кроз чуло додира. Замислите да идете на наступ симфонијског оркестра и носите ову мајицу. Када засвирају, осетићете различите инструменте на различитим деловима вашег тела“, објашњава Франческа Росела, оснивач и креативни уредник компаније "Cutecircuit".

Захваљујући овој одећи, виолине се могу осетити на рукама, бубњеви на леђима, што пружа импресиван доживљај глувом посетиоцу концерта.

„Унутар кошуље нема жица. Користимо само паметне тканине односно комбинацију микроелектронике и врло танке, флексибилне и проводљиве тканине. Све је повезано, тако да је одећа мекана и растегљива“, истиче Франческа Росела.

Хермон и Хирода, сестре близнакиње из Лондона, изгубиле су слух у младости, али захваљујући овој технологији могу да уживају ноћним изласцима и плешу уз музику.

„Готово да осетите дубину музике. Осећамо као да можемо да се крећемо заједно с њом. Дакле, то је потпуно другачији осећај“, каже Хермон Берхејн.

Сензори за сваки инструмент су на различитим местима уграђени у кошуљу. Бежичним преносом рачунар анализира музику и претвара у чуло додира које емитује кошуља.

„Мислим да ће нам ово потпуно променити живот“, убеђена је Хирода Берхејн.

Звучна кошуља која ће се појавити на тржишту имаће и апликацију која ће корисницима омогућити контролу сензора. Предвиђена цена за један комад овакве одеће је око 4.000 евра.

број коментара 0 Пошаљи коментар