Желите да изнајмите собу на Месецу – „Роскосмос“ ће вам ускоро то и омогућити

Руска свемирска агенција наводно на Месецу гради софистицирану базу на нуклеарни погон која ће бити доступна свима који имају довољно новца да плате овај вид смештаја.

Вишемилионски пројекат требало би да буде представљен за девет година. Под именом "Patron Moon" овај објекат од 70 тона моћи ће да прими до 50 неустрашивих и богатих људи који пожеле да проведу време на Земљином сателиту, како сазнаје РИА Новости после увида у документа „Роскосмоса“.

Лунарна база, биће подељена у три „павиљона“, а струјом ће се снабдевати из мале нуклеарне електране.

Пројект вредан 462 милиона долара на први поглед делује превише футуристички, али у компанији тврде да имају јасно разрађен план његове изградње. У првој фази „Роскосмос“ ће сав грађевински материјал потребан за изградњу базе послати на Месец супер тешком ракетом, која носи име сибирске реке, „Јенисеј“.

Када "Patron Moon" доспе на површину Месеца почеће се са укопавањем и монтирањем. База за спуштање, стамбени блок и „вишенаменски блок" биће састављени и повезани са малом нуклеарном електраном.

Да би покрио трошкове истраживања и развоја, „Роскосмос“ ће понудити базу за изнајмљивање, али лоша вест за заинтересоване је да ће цена смештаја бити од 10 до 30 милиона долара. Добра вест је, да пошто ће база бити спремна тек после 2028. године, потенцијални путници ће имати прилику да до тада уштеде или зараде потребна средства.

Русија, заједно са другим светским силама, има амбициозан програм истраживања Месеца. План је да се у наредној деценији изгради довољно снажно лансирно возило које ће омогућити стварање сталне базе на површини Месеца.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. окт 2019, 09:57) - anonymous [нерегистровани]

re: Ruska baza na mesecu

Pa nije niko bio u stanju prije 50 i kusur godina, u tome i jeste poenta, a sada ce biti, ali ni to ne odmah, nego za oko desetak godina, svi ce moci poslati, i Ameri i Kinezi i Rusi. Drugim rijecima ono prije 50 i kusur godina je bila laz.

(понедељак, 14. окт 2019, 06:18) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Globalno zagrevanje

Pri lansiranju svakog objekta u svemir koristi se rotacija Zemlje radi ubrzanja. To usporava okretanje Zemlje oko svoje ose (veoma malo ali...), utice na duzinu dana i noci a to na temperaturnu razliku izmedju dana i noci, vetrove, pravac kretanja morskih struja... Drugim recima, menja tananu ravnotezu...

(недеља, 13. окт 2019, 23:18) - anonymous [нерегистровани]

Bujna masta moze svasta

Avion, kompjuter, telefon koji se nosi sa sobom, daljinsko upravljanje, materijali koji pamte, hologram....
I to je sve bila samo bujna mašta za skeptike i kratkovide.
Imaš li uopšte predstavu kojim tempom napreduje nauka i tehnologija. A siguran sam da kada bi ti neko opisao i ogroman broj sadašnjih dostignuća za koja i ne slutiš da postoje, mislio bi da je to neka futuristička mašta.

(недеља, 13. окт 2019, 22:30) - ,," [нерегистровани]

Сиромаштво и загађивање Природе

Значи нашли су лек за рак?

(недеља, 13. окт 2019, 22:24) - anonymous [нерегистровани]

rusija i mesec

ma idi begaj americanci su bili na mesecu u holiwudu, sad je red na rusiju da uradi nesto po tom pitanju, ima sanse , vodka je nepisiva snaga, specijalno organska, prodali alasku , kosmicku stanicu, sada su u procesu prodavaju ostrva japancima, I to sve za visoku organsku vodku, pitanje je sta je sledece, nas srbe ce da brane isto kao sta brane siriju od sirijskih komsija(siriju bombarduju skoro svaki dan, a rusi u bazama dremaju pijuci vodku)!!!!

(недеља, 13. окт 2019, 19:45) - Cedo [нерегистровани]

Bujna masta moze svasta

Niko nam nebrani da mastamo i sanjamo samo sto su ovi snovi malo teze ostvarivi.

(недеља, 13. окт 2019, 19:20) - DrMr [нерегистровани]

@Ruska baza na mesecu

Ocito je da si pro-americkcki,volis da gledas holivudske filmove.

(недеља, 13. окт 2019, 18:17) - anonymous [нерегистровани]

rusija

moze, zasto da ne , jedini problem je sto moraju da prvo naprave visoko oktansku vodku, za rakete I za posadu da bi stigli na mesec!

(недеља, 13. окт 2019, 17:56) - Igor Gavran [нерегистровани]

Ruska baza na mesecu

Dobra sala. CCCP nije bio u stanju da posalje coveka na Mesec. Nisu bili u stanju cak ni raketu za takav let da naprave. A sada ce, na neki volseban nacin, odjednom da naprave bazu i salju turiste na mesec.

(недеља, 13. окт 2019, 17:30) - anonymous [нерегистровани]

Hvala ne

Ostaću u zemlji.