ФБИ да испита руску апликацију „Фејсап“

Вођа сенатске мањине, демократа Чак Шумер, затражио је од америчких федералних служби да започну истрагу о популарној апликацији „Фејсап“, која мења корисничке фотографије и чини их млађим или старијим.

Шумер је на Твитеру рекао да је „дубоко узнемирујуће“ што би лични подаци америчких грађана могли да заврше у рукама „непријатељске стране земље“.

Сенатор је затражио од ФБИ и Федералне трговинске комисије да спроведу истрагу о апликацији.

Апликација Фејсап (FaceApp) стекла је велику популарност недавно када је неколико популарних инфлуенсера и познатих личности поделило своје фотографије претходно обрађене у поменутој апликацији.

Неки технолошки стручњаци рекли су да постоји могућност да руска компанија која је развила апликацију чува фотографије корисника, које касније може да искористи и повеже их са њиховим налозима на другим друштвеним мрежама и тиме направи базе података.

Фејсап је оштро демантовао оптужбе.

„Вајерлес леб“, компаније из Санкт Петербурга, саопштила је да не чува фотографије за стално и не прикупља велике количине података, само аплоудујући одређене фотографије које су корисници одобрили.

„Упркос томе што је већи део тима лоциран у Русији, кориснички подаци се не пребацују у Русију“, навели су из компаније за сајт Тек кранч.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 19. јул 2019, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

Imaju iskustva s tim

Ameri znaju sta govore jer imaju sami najvece baze podataka kroz fb

(петак, 19. јул 2019, 00:25) - anonymous [нерегистровани]

Svi mi "merimo" druge prema sebi....

... ili...
Samo lazovi misle da bas svi lazu.
Samo lopovi misle da bas svi kradu.
Samo Amerikanci misle da bas vi skupljaju podatke o gradjanima sa namerom da ih (zlo)upotrebe.

(петак, 19. јул 2019, 00:24) - bata [нерегистровани]

licemerje

do nedavno su govorili "mi smo za slobodan biznis" , a sada čim neko drugi razvije biznis koji funkcionise odmah dobiju napad histerije....

(четвртак, 18. јул 2019, 20:37) - anonymous [нерегистровани]

Ma neeee. Nije to sto ameri izjavljuju. Ne brinu oni zbog toga sto kazu.

Njih brine to sto je aplikacija popularna i sto se svakim danom sve bolje prodaje. Nesto slicno kao i sa Huawei-jem, a uz to ako mogu i da ukradi neki algoritam ili codove bilo bi jos bolje. To je njihova logika.