Амазон планира да лансира хиљаде интернетских сателита

У оквиру пројекта "Kuiper", ова интернет компанија планира да распореди 3.236 сателита како би могла да покрије регије у којима живи око 95 одсто светског становништва. Остали детаљи тренутно су штури, укључујући и процењени временски оквир за активирање мреже или трошкове пројекта, преноси билтен Европске асоцијације новинских агенција (ЕАНА), као и портал GeekWire.

Амазон је последња велика компанија која ће радити на том пројекту. Мрежу "Starlink SpaceX" чиниће скоро 12.000 сателита када буде довршена, док је "OneWeb" лансирао своје прве „5Г" сателите у фебруару.

„Пројект 'Kuiper' нова је иницијатива покретања нисколетећих сателита у Земљиној орбити која ће омогућити нисколатентну 'broadband' конекцију велике брзине за заједнице широм света које нису покривене конекцијом. Ово је дугорочни пројекат који предвиђа опслуживање десетак милиона људи који немају основни приступ 'broadband' интернету. Надамо се партнерству у тој иницијативи с компанијама које деле ову заједничку визију", изјавио је портпарол Амазона за GeekWire.

Амазон је у новембру прошле године саопштио да ће изградити 12 копнених станица широм света како би пребацивао податке у и са сателита, нудећи наговештај ширих свемирских амбиција.

У међувремену, "Blue Origin" Џефа Безоса, помаже 'Телесату' да размести мрежу интернетом повезаних сателита компаније ракетом за пренос великих терета "New Glenn", јавио је портал "Endgadget", преноси билтен ЕАНА.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 12. јул 2019, 12:57) - Маторац [нерегистровани]

Истина

Све што је корисно може да се употреби и за зло. То је лепо описано у књизи Марка Гудмена "Злочини будућности". Ево извода са сајта Лагуне: Tehnološki napredak je neizmerno koristio našem svetu, ali on ima i zlokobnu stranu. Zločinci su često oni koji među prvima, i na najinovativnije načine, prihvataju nove tehnologije, pa su moderna vremena dovela i do modernih zločina. Danas kriminalci kradu identitete, prazne bankovne račune i brišu servere. Uznemirujuće je lako špijunirati porodicu pomoću bebi-monitora, pejsmejkeri se mogu hakovati tako da izvrše smrtonosni strujni udar, a lopovi analiziraju vaše aktivnosti na društvenim mrežama kako bi ustanovili kada je najbolje da vam provale u kuću. Треба бежати од друштвених мрежа.

(петак, 12. јул 2019, 12:45) - Огњен [нерегистровани]

На крају ...

ће се све то претворити у отпад, а како ће се он уклонити - е то је питање. Већ сада су у опасности и орбитална станица и свако лансирање са људском посадом. Што је најгоре у блиској будућности се планирају слична лансирања од стране свих који то могу да ураде. Није доста што смо претрпали смећем планету, него сада почињемо да загађујемо и орбиту.

(четвртак, 11. јул 2019, 22:25) - Горан [нерегистровани]

Прво скочи па реци хоп!

Ма јелте` , `јел баш толико сателита? ... У ово ћу да поверујем тек када 12000-ти сателит буде у орбити. А до тада ... доста нам је бре шарене лажи и празних обећања са запада.

(четвртак, 11. јул 2019, 12:27) - anonymous [нерегистровани]

@UFO

Na prvi pogled je glupo...
Ali zapravo i od tih satelita i od grada neko odlično zarađuje. Uglanvom jedni isti ...

(среда, 10. јул 2019, 23:13) - anonymous [нерегистровани]

UFO

Ako negde postoje vanzemaljci i posmatraju nas mogu zamisliti kako im covecanstvo izgleda glupo kad daju toliki novac na satelite i internet dok ih grad tuce na Zemlji svake godine.