Роботи из Србије најбољи у „сакупљању атома“

Тим студената „ПМГ роботикс“ са Факултета техничких наука у Новом Саду, освојио је прво место на овогодишњем такмичењу „ЕУ-Робот 2019.“ у Француској и тиме Србију учинио најбољом у тој области међу екипама из целог света.

Координатор победничког тима је др Бранислав Боровац, професор са Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент, а у екипи која је тријумфовала на такмичењу су студенти Петар Кнежевић, Андреј Јусуповић, Слађан Плавшић, Желимир Тришић, Ђорђе Достанић, Данило Лазић, Милан Беадер, Бранко Јекић и Видоје Обрадовић. 

„Мислим да треба да будемо поносни стварно, због тога што студенти у целој Европи праве роботе за исти задатак. После се састану и ми можемо да се упоредимо на потпуно равноправан начин са студентима из Француске, Швајцарске, Немачке, из целе Европе“, рекао је професор Боровац.

Тема овогодишњег такмичења била је „Фабрика атома“ у част научника Мендељејева.

„Основни задатак био је да скупљамо атоме, групишемо их на одређени начин и на основу тога скупљамо одређени број бодова“, рекли су у тиму, у коме наглашавају да је за победу на такмичењу била важна и стратегија које се односила на посматрање и анализу конкуренције. Иначе, оба робота, са којима су освојили признање су потпуно аутономна.

„То значи, да када су на терену, ми немамо никакав контакт са њима, они у потпуности сами одлучују шта ће урадити даље и како ће наставити меч у коме је суштина мерење атома. То је поента такмичења, да се измере атоми који су у облику пакова за хокеј. Различите су тежине и различитих боја, а роботи су их одлагали на одређена места“, кажу студенти објашњавајући правила такмичења.

Конкуренција на завидном нивоу 

Конкуренција је била јака, а наши победници су на путу до победе, морали да најпре савладају екипу из Француске, затим из Швајцарске и на крају у финалу – екипу из Русије.

У тиму наводе да су пре сваког меча, у односу на противника, заједно доносили одлуке о тактици и стратегији.

„Ту је једно осам месеци озбиљног рада, за то време имају све обавезе као и сви студенти. Промена стратегије у овом такмичењу и те како захтева велико знање, способност и практичну вештину“, рекао је професор Боровац и додао да су студенти-победници ове роботе направили као испитни задатак. Наравно – испит су положили, нагласио је професор.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 30. јун 2019, 20:26) - petar [нерегистровани]

sve čestitke

bravo ljudi! sve čestitke! neka se o vama još nadaleko čuje!

(понедељак, 17. јун 2019, 12:09) - Dubica [нерегистровани]

Svaka čast

... ovim mladim ljudima i entuzijastima. Ali svakako država treba da nađe načina da ove i sve druge mlade ljude zadrži u svojoj zemlji i da budu pokretači napretka i razvoja.

(петак, 14. јун 2019, 12:24) - Mikib45 [нерегистровани]

bravo!

Bravo mladosti. Potrebno je vise ovakvih tekstova...trebalo bi da javite Pinku i Happy-ju da ovakve vesti objavljuju, a ne idiotstine iz kojekavih parova, farmi itd.
Sta je bolje i korisnije, zaljucite sami...

Jos jednom cestitke i samo napred!

(среда, 12. јун 2019, 17:33) - anonymous [нерегистровани]

Konačno na medijima

Dok su se svi bavili "petardom" iz Ukrajine ovi mladi ljudi su napravili nešto što je trebalo biti vest dana u Srbiji i Republici Srpskoj...

(среда, 12. јун 2019, 17:00) - anonymous [нерегистровани]

Sjajna vest

Cestitam studentima i profesorima na velikom uspehu. Ovo je najbolja vest u zadnjih pola godine.