"Непробушиве гуме" ускоро у серијској производњи

Из света аутомобилизма стижу још два изума: гума која не може да се пробуши и ваздушни јастуци, који смањују могућност страдања приликом бочних судара. Оба изума веома брзо иду у серијску производњу.

Сигурно сте некад помислили како би било добро да имате гуме које не морате да сервисирате. Стално одржавање притиска у гумама, дефекти који су такве природе да гуме можете само да баците, бушење гума на неприступачним теренима, све је то иза нас, кажу стручњаци.

Они су смисли да веома комликованом конструкцијом унутрашњег дела гуме направе преуматик који је отпоран на све.

Те гуме су тренутно у фази експеримента, али веома брзо ће постати део стандардне опреме.

"Аутомобили неће више имати резервну гуму, смањиће се њихова тежина, добићемо на простору, а вулканизери неће имати много посла, осим да гуму после 40 хиљада километара замене новом", рекао је Мајкл Лохнерер из "Опела".

Други значајни изум долази из области безбедности - бочни ваздушни јастук који би требало да за 50 одсто смањи ризик од повреда приликом судара.

Он се непогрешиво у милисекундама отвара и прави ваздушну завесу између возила које удара и бока вашег возила који је по свим статистикама најрањивији део аутомобила.

"Поред смањивања повреда мања ће бити штета на колима. Ови ваздушни јастуци могу се мењати тако да трајност аутомобила није угрожена", додао је Лохнерер.

Стручњаци предвиђају да ће нови изуми имати прођу и код аутомобила на елекетрични погон тако да је њихова будућност веома извесна.

Прве серијске аутомобиле са тим изумима треба очекивати већ 2021. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар