Апликација која слепима „чита“ све са екрана телефона и рачунара

Слепи и слабовиди у Србији убудуће ће, преко апликације, моћи све оно што се налази на екрану рачунара или мобилног телефона да чују гласовно и то на српском језику, а апликација ће бити бесплатна, најавио је оснивач и члан Удружења корисника асистивних технологија Никола Ђорђевић.

И до сада су слепи и слабовиди имали ту опцију, али како истиче Ђорђевић, сада им је први пут омогућено да чују глас на српском језику који личи на природни људски говор.

Слепе и слабовиде особе ће моћи да добију лиценцу и да користе софтвер бесплатно, нагласио је оснивач и члан Удружења корисника асистивних технологија Никола Ђорђевић.

Према његовим речима, апликацију је финансирало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а израдила је компанија „Алфа нум“ из Новог Сада.

Презентација пројекта биће одржана у 12. јуна, у просторијама Градске организације слепих Београд у Јеврејској 24, а посетиоци ће моћи након презентације бесплатно да преузму софтвер, а онима који нису у могућности да то самостално уцицне, апликација ће бити инсталирана.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. јун 2019, 17:47) - anonymous [нерегистровани]

DS

Vest bi bila izvanredna da još samo znamo i kako se zove ta aplikacija??