„Епл“ лансирао бржи софтвер за „ајфон“ са више приватности

„Еплова“ најновија верзија оперативног система „Иос 13“, представљена на годишњој конференцији девелопера у Сан Хосеу у Калифорнији, убрзаће телефоне, а апликације ће се отварати два пута брже, тврде у компанији.

Ажурирање софтвера омогућава отварање апликација два пута брже, укључујући и пријаву са „Епла“ да бисте заштитили личне податке.

„Ништа није важније за наше кориснике ајфона од перформанси“, рекао је потпредседник за софтверско инжењерство у „Еплу“ Крег Федериги.

Према његовим речима, ажурирање апликација у Иосу 13 (iOS 13) трајаће и до 50 одсто краће, а нови систем ће убрзати и друге задатке, као што је препознавање лица који откључава „ајфон КСС“, што ће се одвијати за трећину брже.

Међутим, чини се да је велико задовољство публике због представљања „Епловог“ системског тамног режима, који претвара кориснички интерфејс из црног текста на белој позадини у бели текст на црној позадини.

Тамни режим смањује напрезање очију у условима слабог осветљења и штеди енергију на врхунским паметним телефонима јер црни пиксели на ОЛЕД екранима – као што су они на „ајфону 10“ и моделу „10С“ – не троше енергију.

„Епл“ је такође представио нови Епл соушл систем за пријаву, који је упоређен са „Гугловим“ и  „Фејсбуковим“ системом за пријаву на услуге трећих страна.

„Повезати се на 'Еплове' сервисе сада пружа све погодности, док не дајте све своје податке. То је брз начин да се пријавите без потпуног праћења, провере аутентичности на уређају и пријавите се са новим налогом без одавања било каквих информација трећој страни“, наглашавају из „Епла“.

Ако апликација жели приступ именима или адресама са електонске поште, може да затражи, а корисници имају избор да дају или не податке.

„Ако одлучите да сакријете своју имејл адресу, направићемо јединствену насумичну адресу која ће прећи на вашу праву имејл адресу и јединствена је за апликацију тако да је можете опозвати у било ком тренутку“, рекао је Федериги.

„Епл“ је најавио и нови сигурносни видео-систем, који може да учита видео са компатибилних кућних сигурносних камера на клауд рачуне путем „ајпеда“, „Епл“ ТВ-а или Хоумпод звучника.

„Епл“ је такође додао нове ефекте портретне расвете, нове налепнице Мемоџи, паметнију организацију фотографија и напредније уређивање видео-записа на Иосу, а раде и на новој ажурираној апликацији мапа за САД која ће се појавити до краја године, а на другим тржиштима у 2020. години.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(петак, 07. јун 2019, 01:56) - Никола [нерегистровани]

Хаха

Скинули су успорење, барем делимично. Нереално је после толико година система, да се одједном различите ствари толико унапреде, а нису могле пре.

(четвртак, 06. јун 2019, 13:29) - anonymous [нерегистровани]

А лансирао је и држач за монитор који и у себи нема ништа па чак ни ОС и то за 999 долара.

То је Епл, а не телефон.

(четвртак, 06. јун 2019, 13:25) - anonymous [нерегистровани]

А држач од 1.000 долара за монитор ?

...фала лепо.

(среда, 05. јун 2019, 05:01) - anonymous [нерегистровани]

Kc i KCC

Sta je to? Trebalo bi da bude "Ajfone 10 i 10S'
'X' je rimski broj za 10

(уторак, 04. јун 2019, 23:26) - bata [нерегистровани]

nikako

ajfon i privatnost, dva različita pojma

(уторак, 04. јун 2019, 18:48) - anonymous [нерегистровани]

huawei

Osoba koja koristi telefon za slikanje, pricanje i poruke : huawei ima 20 puta bolju kameru od ostalih telefona.

(уторак, 04. јун 2019, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

Apple,

sta je to ?

Kljucna rec za pretrazivanje : Xiaomi !

(уторак, 04. јун 2019, 15:24) - Slobodan [нерегистровани]

HUAWEI...

Borba je velika ali apple i samsung polako gube. Radim na poslu sa telefonima ovih proizvodjaca i ja licno koristim HUAWEI Honor 8X, model koji navodno nespada u klasu samsung s8 i iphone X imnogo je jeftiniji od ova dva. Moje iskustvo je da 8x nezaostaje u kvalitetu a da nepricam o HUAWEI p20 pr0 ili najnoviji p30 pro. HUAWEI grabi velikim koracima u toj tehnologiji i licno mislim da su ameri tu vec izgubili bitku...

(уторак, 04. јун 2019, 14:40) - Igor [нерегистровани]

Koristim iphone

Koristim iphone 5-6 god. i ne znam šta bi me nateralo da promenim. Inače sam pre njega imao telefone različitih brendova i ni jedan ne može da se poredi sa brzinom, stabilnošću i praktičnim interfejsom kod iphone. Čak je i cela porodica prešla na iphone.
Sticajem okolnosti službeni telefon mi je huawei i jedino što bih izdvojio je kvalitet baterije. Mada telefon svakako nije za potcenjivanje. Ali iphone je iphone...

(уторак, 04. јун 2019, 11:06) - Darko [нерегистровани]

Zanimljivo...

Nedugo posle Američkog stavljanja Huawei-a na "crnu listu" i otkazivanja saradnje Američkih firmi ovoj Kineskoj firmi, kreće ova Eplova "ofanziva" ubrzavanja rada iOS-a.
Teoretičari zavere bi mogli da pomisle kako je ovo uzročno-posledično povezano.
Najprije "iznenadni udar" na konkurenta, da gledano globalno kod njegovih korisnika poljulja poverenje, a zatim jakom marketinškom kampanjom i ofanzivom domaćeg pulena "pomogne zbunjenom tržištu" da se lakše opredjeli za novi brend.