Није Супермен, а није ни птица, већ српски ловац дронова

Леонарда да Винчија су инспирисале да осмисли једрилицу, браћу Рајт авион, а Горана Станчевића, који ради на батајничком војном аеродрому, да направи ловца дронова, који би могао да служи и војсци и цивилима.

Лети као птица: брзином до 65 километара на сат и на висини од 500 метара. Изумитељ дрон-ловца је Горан Станчевић, припадник хеликоптерске ескадриле Војске Србије.

„Идеја је настала за време вежби 2017. године када је била промоција војске, где сам увидео да уз све оно што војска има да нема адекватну заштиту од дронова, од напада из ваздуха на важне државне личности“, објашњава Станчевић.

Горан је свој патент пажљиво креирао. Његов дрон другачији је по томе што истовремено може да избаци и до 10 мрежа

„Први који сам као прототип направио био је пре годину и по дана. Толико ми је било потребно да усагласим углове, цеви, и да направим мрежу која ће да склони оно из ваздушног простора што треба да склони“, каже Горан.

Ова паметна справа има и апликацију помоћу које лоцира циљ. Дрон лети захваљујући азоту којим се пуни, а мрежу може да избаци и до 25 метара.

„Преко пнеуматских цеви високог притиска, спроводи ваздух до цеви у којима се налазе мали угљено-оловно-метални ваљци за које је везана мрежа и како се они избацују тако повку мрежу за собм и врше испаљивање на објекат дејства“, наводи поносни изумитељ.

Горана питамо коме још осим војске може користити ова справа.

„Осим војске све цивилне установе које имају проблема са птицама, затим шинтери могу да користе за хватање паса и малих животиња, као и свака већа медијска кућа може да папарацо дронове склања из ваздуха. Сваки стадион може да има овакву једну летелицу“, истиче Горан.

И ту се списак оних којима овај дрон може бити интересантан не завршава. Зато је Горан пре неколико дана и званично патентирао свој изум. А док ова справа не заживи, он се не зауставља. Каже да тек планира да развије дрон који ће користити пољопривредницима и моћи да залива њихове баште и њиве.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 30. мај 2019, 12:33) - Слоба [нерегистровани]

браво за проналазача

проналазач, а не изумитељ, много лепше звучи.

(четвртак, 30. мај 2019, 11:40) - anonymous [нерегистровани]

Svaka

Cast

(четвртак, 30. мај 2019, 10:43) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Takvi izumi su nam potrebni, da resorno ministarstvo podrzi projekte ovakve vrste

(уторак, 28. мај 2019, 19:25) - anonymousБраво за Горан [нерегистровани]

Тако мајсторе

Све најбоље желим да успете у намери да нас ослободите шпијуна

(уторак, 28. мај 2019, 15:36) - anonymous [нерегистровани]

eh

bravo