Нова отказивања Хуавеју, сад већ постаје озбиљно

Таман када је Гугл саопштио да привремено одлаже суспензију сарадње са "Хуавејом", неколико значајних британских и јапанских компанија објавило је да ће морати да поштују амерички бојкот, што кинеског гиганта доводи у веома тежак положај.

Америчкој забрани сарадње са "Хуавејом", без посебне дозволе владе, прикључили су се јапански "Панасоник" и британска компанија АРМ.

Ово би за "Хуавеј" могао да буде тежи ударац од одлуке "Гугла" да им суспендује лиценцу за "Андроид".

За "Андроид" је "Хуавеј" могао да пронађе решење, чак и да користи слабије верзије тог оперативног система док не развије сопствени, што иначе најављује.

Али АРМ и "Панасоник" су изузетно важни за хардвер, односно за саму израду телефона и без њихове технологије "Хуавеј" неће моћи да произведе ништа док не развије и патентира сопствена решења, а за то су вероватно потребне године.

Нарочито је проблематичан прекид сарадње са компанијом АРМ, која даје решења свим највећим произвођачима микропроцесора (Самсунг, Квалком, Епл).

Седиште АРМ-а је у Кембриџу, а колико је њихова сарадња са "Хуавејом" била блиска сведочи и то да је кинеска компанија планирала да отвори свој развојни центар у истом граду у Великој Британији, практично у комшилуку.

Сада британски медији преносе да је запосленима у АРМ-у наложено да прекину све контакте са колегама из "Хуавеја", а ако се сретну на неком догађају, не смеју да разговарају о послу.

После најаве да ће америчке компаније прекинути сарадњу са "Хуавејом" и да се то односи и на "Квалкомове" чипове, из "Хуавеја" су одговорили да су на то спремни и да ће уграђивати сопствене "Хајсиликон" чипове.

Међутим, ти процесори користе АРМ-ов дизајн што значи да "Хуавеј" не сме да их производи, а свако ко купи такав апарат суочио би са америчким санкцијама.

Телеком оператори су због тога привремено зауставили поруџбине телефона и опреме компаније "Хуавеј" у нади да ће се спор са САД ускоро разрешити.

Јапански "Панасоник" објавио је да ће даља сарадња са "Хуавејом" бити лимитирана будући да се део хардвера који испоручују кинеској компанији производи у САД и потпада под одлуку о санкцијама.

Иначе, "Хонор", који је подбренд "Хуавеја", у уторак је у Лондону представио свој нови апарат "хонор 20", који је оцењен као вероватни лидер у средњој класи (апарати до 500 евра).

Иако су показивале велико интересовање за апарат са четири камере и карактеристикама телефона из највише класе, многе телеком компаније објавиле су да ће одложити увођење овог апарата у понуду, а "Хонор" није објавио датум када ће телефон бити понуђен на тржишту.

Сличну судбину има и "хуавеј мејт 20 икс", први 5Г телефон кинеске компаније.

број коментара 32 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. мај 2019, 14:48) - Vaske [нерегистровани]

Absolutno!

I ja mislim da cu kraj krajeva google i panasonic samo sami sebi stetu naneti.... Jos jedan dokaz koliko su "posteni" trgovci...

(петак, 24. мај 2019, 12:57) - anonymous [нерегистровани]

Трећи светски рат је у току...

...а води се, поред конвенционалног (Сирија, Авганистан, Ирак, Блиски Исток, тероризам...), у остатку планете преко економије и финансија, прљавом медијском пропагандом и у "сајбер свету", а са увек истим циљем - да се непријатељ порази! За сада без милионских људских жртава, као претходна два...

(петак, 24. мај 2019, 12:54) - Nikola [нерегистровани]

A

Ako Huawei napravi svoj softver i cipove, sto verujem da im ne predstavlja problem, Apple i Gugl su u ozbiljnom problemu.

(петак, 24. мај 2019, 11:29) - anonymous [нерегистровани]

Ako

Ako Kinezi naprave svoj operativni sistem koji bi bio zamena androidu istog momenta kupujem huawei telefon sa tim operativnim sistemom.

(петак, 24. мај 2019, 11:27) - anonymous [нерегистровани]

Huangdi 4717

U 4717 godina istorije Kinezu su prezivili i obiljnije stvari a da nece tamo neki Google ili Trumpa.

(петак, 24. мај 2019, 08:39) - anonymous [нерегистровани]

ameri

vreme je da se napravi posebna kopija androida i a. prodavnice za istok. Ovi ameri samo ucenjuju ako ne dobiju sta hoce

(петак, 24. мај 2019, 07:20) - anonymous [нерегистровани]

Трећи светски рат је у току...

...а води се, поред конвенционалног (Сирија, Авганистан, Ирак, Блиски Исток, тероризам...), у остатку планете преко економије и финансија, прљавом медијском пропагандом и у "сајбер свету", а са увек истим циљем - да се непријатељ порази! За сада без милионских људских жртава, као претходна два...

(петак, 24. мај 2019, 00:54) - anonymous [нерегистровани]

Sankcije znaju i da ojacaju

Kina prebrzo napreduje sa tehnologijama, pa to smeta nekim od vodecih drzava sveta koje bi da uvek budu prve u svetu po tehnologijama.
Kina ce se kao i Rusija prilagoditi okolnostima...Rusi su poceli praviti sami mnoge stvari koje su im Amerikanci poceli sankcionisati, tako da su sankcije samo ojacale Rusiju, tako ce i sa kinom da bude.

(петак, 24. мај 2019, 00:10) - anonymous [нерегистровани]

i tako se zavrsila dominacija silikonske doline i dobismo alternativu

Svet nemo ze da doceka da ima novi operativni system I aplikacije koje nisu Gugl Huvei do kraja godine izbacuje svoj android a aplikacija ima vec koliko hoce jel je Gugl odavno zabranjen po Kini.Tako da vise niko nece da kupije Samsunge Aplove Sjajno

(петак, 24. мај 2019, 00:03) - anonymous [нерегистровани]

Kina je buducnost samo je mali Perica sanjao da ce da traje dugu

Kini Americko trziste nije neophodno dok je Americkim firmama neophodno EU se nije usudila da se upusti u rasprave sa Kinom jel ako im uvedu zabrane i takse na robu ode Nemacka proizvodnja ili industrija u bestraga.Kina je otkacila Ameriku u pregovorima o taksama tako da je ovo tantrum od nemoci kompanija koje su kontrolisane od vojne industrije.Sad je jasno da cudo Silikon doline je bio ogranak Natoa i CIje Odakle im pare E sad Kina ima pare pa njihove Tek kompanije dominiraju.Kraj price